Britse tolk hielp Dover-Chinezen aan asiel

De banden tussen Britse en Hollandse smokkelaars van Chinezen worden helderder. Een Britse tolk was met Perry W. een radertje in dezelfde machine. De tolk hielp mee aan vervalsing van asielprocedures.

Achter de zware schouders en harde kop van chauffeur Perry W. is ze een schichtig muisje. Zodra Ying G. (29), de tweede Britse verdachte in de Dover-zaak, enige aandacht dreigt te krijgen, duikt ze met haar kleine gestalte zo ver mogelijk onder de verdachtenbank. Toch werd de Brits-Chinese tolk gisteren door de openbare aanklager getekend als kwaadaardige dienaar van de slangenkoppen – waarmee de binnenwereld van de Chinese smokkelmaffia een beetje in beeld kwam.

Perry zat in de Hollandse smokkeltak. Hij was, zei aanklager V. Temple in zijn toelichting op de verdenking, `intens betrokken' bij de voorbereiding van het transport dat aan 58 Chinezen het leven kostte. Nadat de chauffeur het luikje had gesloten waardoor de Chinezen nog enige zuurstof hadden kunnen krijgen, en de `gruwelijkheden' een aanvang namen, verorberde hij garnalensalade en bekeek daarna onderuitgezakt wat filmpjes. ,,Groteske nalatigheid'', zei Temple.

Gisteren bleek dat tolk Ying G. en Perry W. radertjes in één machine zijn. Ze kennen mekaar niet, zeggen ze: in de rechtbank gunnen ze elkaar geen blik. Toch hadden 27 van de Chinezen die in Perry's container stikten, het Britse mobiele nummer van Ying G. bij zich. De twee overlevenden van de barre tocht – zij getuigen vandaag voor de Britse jury – hebben eerder bij de politie verteld dat ze Yings nummer kregen van Chinezen in Rotterdam. De aanklager: ,,De illegalen werd gezegd: de kans is acht op tien dat je in Groot-Brittannie wordt gearresteerd. Dan bel je G., ze betaalt de borg en helpt je met alles.''

Na het drama liep G. fluks tegen de lamp. Ze vroeg de ochtend na de ramp – maandag 19 juni, half acht – bij een advocaat juridische hulp voor zestig Chinese asielzoekers die 's nachts waren aangekomen. Deze advocaat legde later een belastende verklaring over G. af. Kennelijk te laat geïnformeerd over het drama, belde ze diezelfde ochtend nogmaals: ,,Er is iets gebeurd, ik weet niet wat.'' Ze vluchtte haar huis uit en meldde de advocaat 's anderendaags dat ze haar telefoon had `vernietigd en weggegooid'. Die dag werd ze gearresteerd: ze ontkent alles.

Bij de doorzoeking van G.'s woning vond de politie afschriften van ,,grote sommen'' cash gestort geld die waren overgemaakt naar rekeningen in China. Hoeveel het was, zei Temple niet, ,,maar het zijn bedragen die mevrouw G. onmogelijk zelf kan hebben verdiend''. Ook werd haar computer onderzocht. Documenten waren de ochtend na de ramp met de delete-knop gewist. De politie reproduceerde ze, voorgekookte asielformuleren in het genre: ,,Ik ben lid van de Falung Gong, word gemarteld en vraag asiel.''

Dat dit een georkestreerde vervalsing van asielprocedures is, die dient als dekmantel voor mensensmokkel, blijkt ook uit gegevens van een eerdere smokkel. Die rit, van Perry's buddy Lammert N. 5 april vorig jaar, blijkt ook hier cruciaal bewijs. N. reed voor dezelfde Turks-Hollandse smokkelaars als Perry en werd gepakt omdat hij de bijna gestikte Chinezen op de boot bevrijdde. Later bleek, zei aanklager Temple, dat van de vijftig Chinezen die N. destijds smokkelde, er zeven het nummer van Ying G. bij zich hadden.

Er zit dus systeem in, redeneert Temple: Chinezen die uit Nederland via de bende van Gürsel Ö. naar Groot-Brittannië worden gesmokkeld, krijgen in het Verenigd Koninkrijk van Ying G. de valse middelen in handen om politiek asiel te verkrijgen. Humanitaire overwegingen bestaan niet. ,,Zij hield de gesmokkelde mensen onder de macht van de slangenkoppen'', zei Temple.

De Britten hebben ook een link tussen Ying G. en Perry gevonden – maar die is niet honderd procent hard, beaamde Temple na de zitting. Gebleken is dat een onbekende die in Engeland een prepaid telefoonkaart gebruikte, op de vrijdag en zaterdag voor de ramp een nummer belde dat zowel Perry als de Chinese tolk ook gebruikte. ,,Maar er is meer, het zal nog blijken'', zei Temple na de zitting.

Dat zowel de Britse als de Nederlandse politie informatie heeft over de Chinese bazen van Perry W., Gürsel Ö. en Ying G., die pas wordt vrijgegeven nadat de strafzaken in beide landen zijn afgerond, is eerder al gezegd door Nederlandse opsporingsambtenaren. Het veronderstelt dat de politie de `echte' bazen al kent. Zo staan in de politiedossiers details over het verblijf in Rotterdam van de Chinese `eigenaren' van de smokkelroute China/West-Europa. Ze verblijven soms in Rotterdam, maar zijn niet aangehouden.

Ander detail van eenzelfde soort: in zijn verklaringen heeft Lammert N. de politie gezegd dat hij op eerdere smokkelritten een mobiel nummer van Gürsel Ö. meekreeg, dat hij moest bellen als de Chinezen Engeland hadden bereikt. Dat nummer, aldus N., behoorde aan ene `Michael'. Gisteren viel zijn naam in de rechtszaal. Toen de politie huiszoeking verrichtte bij Ying G., was zij gevlogen en werd alleen haar neef aangetroffen. Deze neef van Chinese afkomst werkt in dezelfde asielhandel als Ying G. Zijn naam: Michael S.. De man loopt voorzover bekend vrij rond.

Het grote raamwerk wordt pas aangepakt als de kleine vissen zijn gevangen, zeggen betrokkenen bij de onderzoeken. Anders worden de lopende strafzaken belast. Van de Nederlandse strafzaak, die komende maandag begint, zullen de Britten zeker niks vernemen. Rechter Moses maakte na een dagje denken bekend dat hij ieder mediabericht in Groot-Brittannie over de Hollandse zaak verbiedt, om de jury niet te belasten. Hij vroeg het weerwoord van de tientallen Britse reporters in de rechtzaal. Niemand verzette zich.

    • Tom-Jan Meeus