Boze vissers blokkeren zeehavens

Tientallen boten van Noordzeevissers hebben vandaag de havens van Rotterdam, Amsterdam en Delfzijl geblokkeerd. Zij eisen compensatie voor een tijdelijk verbod op kabeljauwvangst.

De gemeente Rotterdam heeft vanochtend van de vissers geëist dat ze de blokkade zo snel mogelijk opheffen. Daarvoor werd voor 16.00 uur vanmiddag een kort geding aangekondigd. Ongeveer veertig vissersschepen bevonden zich op de Noordzee voor de ingang van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Uit voorzorg hadden de havenautoriteiten in Rotterdam het uitgaande verkeer al stilgelegd.

De sfeer in Hoek van Holland was grimmig. De vissersschepen, sommige met zwaailichten, blokkeerden de plaats waar de Nieuwe Waterweg in de Noordzee uitmondt.

Een woordvoerder van de vissers dreigde in de middag een bom uit de Tweede Wereldoorlog in de drukke vaarroute te laten zakken. Volgens hem zouden sommige schepen dergelijke bommen aan boord hebben. ,,We zijn tot alles in staat'', aldus J. van Seters, die zelf op een kotter in de Nieuwe Waterweg ligt, tegenover het ANP. De voorzitter J. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond die de `wilde' acties steunt noemde dit dreigement ,,onverantwoord''.

De haven van IJmuiden ondervond vandaag de meeste last. Daar blokkeerden circa zestig vissersschepen de haven volledig, waardoor scheepvaartverkeer naar Amsterdam onmogelijk was. In Delfzijl blokkeerden drie schepen de zeesluizen. Daardoor kunnen schepen niet landinwaarts, het Eemskanaal op, varen.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft vanochtend spoedberaad gevoerd met de hoofdofficier van justitie en de korpschef, zo liet een woordvoerder weten. Volgens de `driehoek' is de actie ,,disproportioneel'' en veroorzaakt hij ,,veel economische schade''. Zo zijn er verschillende ferry's teruggestuurd, kunnen schepen niet uitvaren en is een boorplatform teruggestuurd naar de haven. Per etmaal gaan zo'n tweehonderd schepen de Rotterdamse haven in en uit.

De Nederlandse Vissersbond eist een financiële compensatie voor de vissers. Ook de gemeenteraad van Den Helder ondersteunt de acties van de vissers. De vissers besloten woensdagavond tot de acties na een mislukt overleg met het ministerie.

Ze hebben van begin af aan geprotesteerd tegen het tien weken durende vangstverbod op de Noordzee dat is ingesteld om de kabeljauw te beschermen.

FABER pagina 16