Bouw breekt het overleg over CAO af

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de bouw zijn vastgelopen. De vakbonden eisen een loonsverhoging van zes procent, werkgevers willen niet meer geven dan 5,1 procent.

Ook het algemeen verbindend verklaren van de bouw-CAO voor bouwvakkers uit de uitzendbranche is punt van discussie. Met deze eis zouden de vakbonden het poldermodel ondergraven. Volgens voorzitter van werkgeversvereniging AVVB Frans van Hove steken de vakbonden FNV Bouw en de CNV Hout- en Bouwbond `hun kop in het zand'. Van Hove zegt dat de bonden met de economische situatie van de afgelopen jaren in hun achterhoofd een CAO willen afsluiten. ,,Net als in andere bedrijfstakken begint het ook in de bouw minder te gaan. De branche is sterk afhankelijk van particulieren en bedrijven die nieuwe huizen en kantoren willen. Die markt is aan het afvlakken.'' De AVVB biedt vier procent meer loon en een jaarlijks uit te keren bonus. Voor dit jaar is die bonus op 500 gulden vastgesteld. De loonstijging bedraagt daarmee in totaal 5,1 procent. De bonden eisen zes procent.

Onderhandelaar van FNV Bouw Jan Bos wil `vooralsnog' geen water bij de wijn doen. Nu de bouw al sinds 1 januari geen CAO heeft, en de onderhandelingen in de achtste ronde vastgelopen zijn, gaat Bos de werkgeversorganisaties een ultimatum stellen.

Als de werkgevers daaraan niet tegemoet komen, zal FNV Bouw oproepen tot stakingen. Bos denkt sterk te staan in de impasse: ,,Onze leden zijn er vorig jaar in koopkracht op achteruit gegaan. Dat is zuur als het zo goed gaat met de bouw.''

Naast de looneis willen de bonden ook meer zeggenschap voor hun werknemers en de mogelijkheid de bouwvakkers zelf hun arbeidstijden te laten bepalen. Werkgeversorganisatie AVVB vindt dit een onmogelijke eis. ,,Bouwen is teamwork. De eis van de bonden verstoort bedrijfsprocessen en zal de bedrijfstak kapot maken.''

Een ander heikel punt is dat FNV de bouw-CAO ook voor werknemers die via uitzendbureau's werken wil laten gelden. Met deze algemeen verbindend verklaring (AVV) van de CAO worden de uitzendorganisaties verplicht geld te storten in de vijf bedrijfstakeigen fondsen van de bouw. Deze fondsen dragen onder meer zorg voor de scholing van werknemers, pensioenvoorzieningen.

Ook springen zij bij in geval van vorstverlet. De uitzendorganisaties hebben bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezwaar ingediend tegen deze AVV. Zolang daarover tussen de partijen geen overeenstemming bestaat, zal minister Vermeend de bouw-CAO niet algemeen verbindend verklaren voor de hele bedrijfstak.

,,Met deze AVV-eis ondergraaft de FNV het poldermodel'', zegt secretaris Henk van Groeningen van de NBBU, de brancheorganisatie van kleine en middelgrote uitzendorganisaties. ,,In dat model hebben alle branches inspraak op hun eigen terrein. Met de eis van de FNV gaat de bouw zich nu opeens bemoeien met onze afspraken.''