BLUETOOTH

In de hippe soeprestaurants in Amsterdam zijn ze al gesignaleerd. Kleine draadloze koptelefoontjes. Een uitsteeksel met een microfoon, waarin eindeloos gepraat wordt. De koptelefoontjes zijn sinds kort te koop. Het geheim achter dit gadget is Bluetooth, een nieuwe techniek voor draadloze verbindingen over een afstand van een paar meter. De koptelefoon maakt op die manier draadloos contact met het mobieltje, dat veilig in handtas of rugzak opgeborgen is.

De Nederlander Jaap Haartsen nam bij Ericsson het initiatief tot deze ontwikkeling. De Bluetooth is vernoemd naar de Deense koning Harald Blåtand, die het christendom in Scandinavië bracht.

Het bijzondere aan Bluetooth is de precisie waarmee verschillende fabrikanten hun zendertjes en ontvangertjes op elkaar afstemmen. Zo kan een koptelefoon van Ericsson contact maken met een telefoon van aartsconcurrent Nokia. Dat is althans de bedoeling, want veel Bluetooth-producten zijn er nog niet. Er zijn al wel pc-cards, die een laptop met de telefoon verbinden.

De makers van Bluetooth hopen dat deze zendtechniek overal wordt ingebouwd. Dan kan elke pc draadloos communiceren met een printer. Bluetooth is bedoeld als universele vervanging voor kabels.

Voorlopig is deze techniek veel duurder dan een kabel. Maar het ontwerp van Bluetooth is helemaal gericht op massaproductie en een lage prijs.