BLADEN

Elegance

De jurk komt terug, althans volgens de moderedactie in het maart(mode-)nummer van Elegance. Soepele, soms doorschijnende stoffen, zachte kleuren, asymmetrische vormen en bloemenprints. Vanzelfsprekend gedrapeerd over superslanke vrouwenlichamen. In het Profiel aandacht voor José Teunissen, conservator mode en kostuums van het Centraal Museum in Utrecht. Elegant en ontspannen poseert ze in kleding van Dries van Noten. Verder in Résidence een interview met de Irakese bouwmeester Zaha Hadid, die naar eigen zeggen `Architectuur maakt die als een mes in je vlees steekt'. Wie de vlijmscherpe dakvormen van een brandweerkazerne in Duitsland bekijkt kan zich er iets bij voorstellen.

*Elegance, ƒ9,95

Heaven

De ondertitel van Heaven is `popmagazine voor volwassenen'. Betere benaming lijkt magazine voor serieuze popliefhebbers. Geen glitterfoto's van sexy jongens en meisjes, maar serieuze besprekingen en interviews. Bijvoorbeeld over de eighties trend. Er is in die tijd goede muziek gemaakt, aldus de redactie, maar op de radio worden alleen Duran Duran-achtige nummers gedraaid. Heaven interviewt o.a. John Hiatt en Dave Alvin en besteedt twintig pagina's aan recensies, waarbij de beoordeling onderaan overzichtelijk wordt weergegeven met een of meer sterren. En let op, in Vlaanderen zijn de Flemish Folk zingende Laïs Girls razendpopulair. Nu maar afwachten wanneer Nederland door het volksmuziekvirus wordt geraakt. In Friesland hebben ze in elk geval al het duo Twarres.

*Heaven, popmagazine voor volwassenen, ƒ8,95

Op Pad

Warme jassen waarin je niet transpireert en koelte gevende T-shirts, het blad voor de actieve buitensporter `Op Pad' brengt de nieuwste ontwikkelingen op buitensportgebied voor het voetlicht. Dit keer de polyester microvezels in ondergoed. Aardig is het onderkoelde terzijde bij dit product: ,,Het kent één nadeel: z'n geuropbouw'. Hetgeen maar weer eens benadrukt dat buitensporters erg veel van elkaar moeten houden om lang in een kleine tent bijeen te kunnen blijven. Die tent kan trouwens meteen worden gekocht, want Op Pad heeft de tent van het jaar 2001 gekozen. Krijgt men na langdurig verblijf in deze tent toch last van ruimtevrees, deze maand lezen we wat te doen tegen angst en stress die de buitensporter plotseling kunnen belagen. Autoritair optreden wil nog wel eens helpen, aldus het blad.

*Op Pad ƒ9,95

Elle Wonen

`Chic dream' luidt een van de eerste reclames van dit binnenhuisblad en daarmee is de toon gezet: duur en dromen. Hoewel, er zijn ook praktische en letterlijk laagbijdegrondse interieurelementen te vinden in deze glossy, zoals de `slimme stofzuiger'. ,,Al het opgezogene wordt direct na de buis gescheiden in fijn en grof', muntgeld, ringen, spijkers en oorbellen die vroeger verdwenen in de stofzak komen nu terecht in een plastic reservoir. En de prijs valt mee. Verder is het vooral zwoegen door de in hijgerige tonen volgeschreven advertorials. Fraai oogt een gestileerde fotoserie over het interieur van Hotel Bommeljé en `de lichte zolder als kinderparadijs' is oogverblindend. Ook interieurinspiratie uit Argentinië met knoestige stronken, `swingend sixties-modernisme' voor stoelen en lampen en moderne Italiaanse keukens in strakke vormen en felle kleuren.

*Elle Wonen ƒ7,50

Nautique

De Westerse wereld drijft op consumeren, daar moeten we niet hypocriet over doen. We wentelen ons en masse behaagziek in weelde. Om één te zijn met de natuur betalen we grif een fortuin aan tenten, rugzakken en isolerend ondergoed. Maar soms kan dat ongeremd spenderen opeens beklemmen. Bijvoorbeeld wanneer je de superjachten ziet die in het zeiltijdschrift Nautique ronddobberen. Op weg naar het avontuur van bijna onbeheersbare stormwinden, of naar paradijselijke eilanden waar `de meeste bewoners lopen of fietsen'. Enigszins schrijnend wordt de Westerse distinctiedrang in een modereportage uit Kaapstad. Westerse modellen tonen hun jurken en topjes van Dior of Moschino tegen een decor van zwarte kinderen en volwassenen. Vissers houden hun vangst trots in de lucht, daarboven een foto van een magere, blanke vrouw in een `gouden bikini' van ƒ639.

*Nautique ƒ5

Quote

,,De internetballon is doorgeprikt, de huizenprijzen dalen en de Amerikaanse economie hapert', 25 `zorgvuldig gekozen' Nederlanders reageren in Quote op dit doemscenario. Willem Oltmans heeft zijn technologiefondsen eruit gegooid en gaat op wereldreis. John de Mol laat weten dat hij `geen idee heeft waar de economie naartoe gaat' en Jomanda adviseert `probeer uzelf te worden'. Opvallend vooral in dit artikel, en in het hele blad, is de rommelige opmaak vol inzetjes en onduidelijke streamers. In één-kolommertjes staat financiële informatie over onder meer Peter R. de Vries en Menno Buch. De bijlage bij Quote gaat over auto's.

*Quote ƒ9,95

More than Classic

`Wereldse interieurs' roept MTC van de voorpagina en geeft als voorbeeld het Raffles Hotel in Singapore. De zwarte plafonds van de `Fern galerij' vormen een scherp contrast met de witte pilaren. Het zwart/wit van het exterieur zet zich binnen voort tot aan het servies toe. Een ander, `werelds interieur' bevindt zich volgens MTC in de smalle straatjes van Fez in Marokko. In het oude stadsdeel van Fez worden de vervallen paleizen stuk voor stuk opgeknapt. Nu doen ze weer dienst als luxe hotels of antiekwinkel. Verder vooral rubriekjes waarin nieuwe boeken, producten, stoffen e.d. worden getipt. Het maandblad Résidence richt zich op hetzelfde publiek, maar heeft iets meer inhoud. Hier ook gelikte foto's van mooie hotels, verbouwde kastelen, maar er is ook aandacht voor kunst, zoals de `minimalistische' kunstenaar Isamu Noguchi. Informatief is het stuk over een molen in Zaandam, waar van de buikjes van vrouwelijke cochenille-luizen een dieprode kleurstof wordt gemaakt.

*More than Classic, voorjaar ƒ12,50

*Residence, ƒ12,95