Astronauts ruim langs Fenerbahçe

De basketballers van de Astronauts hebben opnieuw een verrassend resultaat behaald. De Amsterdammers, die in de vorige ronde het Russische Saratov uitschakelden, versloegen gisteren voor een eigen publiek het Turkse Fenerbahçe met 93-73. Zij hebben daardoor uitzicht op een plaats bij de laatste vier van de van het op na één na belangrijkste Europese clubtoernooi, de zogeheten Korac Cup.

De laatste keer dat een Nederlandse basketbalploeg op internationaal niveau zo ver kwam als de Astronauts was in 1989 toen Den Helder - destijds ook onder leiding van Ton Boot – tot de kwartfinales van het Korac-Cuptoernooi doordrong. Boot moet nu als trainer van de Astronauts volgende week in Istanbul een voorsprong van twintig punten verdedigen om de halve eindstrijd te bereiken.

Boot gaat er op voorhand vanuit dat dat alles behalve een eenvoudig karwei zal zijn. Hij vergeleek de voorsprong van twintig punten met een voetbalclub die met een 1-0 of 2-0 winst naar een uitwedstrijd afreist. ,,Het zal nog een hele klus worden'', zei hij gisteren. ,,Ik ben benieuwd hoe onze spelers zich houden in de hel van Istanbul. Want reken maar dat het daar gaat spoken. Ze zullen nu echt moeten.''

Fenerbahçe maakte in de uitverkochte Apollohal een arrogante indruk. De Turken vormen een van de betere ploegen van Europa. Zij hadden tot voor kort waarschijnlijk nooit van de Astronauts gehoord. Topspeler Beard van Fenerbahçe verdient jaarlijks ruim 2,5 miljoen gulden. Dat is meer dan de hele begroting van de Amsterdamse club.

De Amerikaanse grootverdiener stond echter in de schaduw van de Astronaut-speler McGuthrie. De uitblinker van de Amsterdammers was met 23 punten topscorer van zijn ploeg. De thuisploeg nam snel afstand van Fenerbahçe en leidde bij rust al met 51-34. De voorsprong kwam na de hervatting tot grote vreugde van het uitzinnige publiek in de Apollohal niet meer in gevaar.

,,Ik ben echt ongelooflijk trots op mijn team'', zei Boot na afloop. ,,We hebben fantastisch gespeeld en zij hebben ons zwaar onderschat. Normaal gesproken hebben we weinig kans tegen ze. Maar nu gaan we met een voorsprong van twintig punten naar Istanbul. Hopelijk is het genoeg voor een plaats in de halve finales.''

Boot was een dag voor de ontmoeting nog razend geworden over de slappe instelling die zijn spelers op de training lieten zien. De trainer uitte zijn ongenoegen en legde de oefensessie voortijdig stil. Boot prees gisteren de inzet van zijn ploeg. ,,Ik geloof dat de spelers het goed hebben opgepakt.''