Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Poetin pakt met ontslag falend energiebeleid aan

Het ontslag van de Russische minister van Energie, Aleksander Gavrin, kan het begin worden van een drastische reorganisatie van de energievoorziening.

De Rusische president, Vladimir Poetin, heeft gisteren een daad gesteld om tienduizenden inwoners van de noordoostelijke regio's in zijn land die zonder brandstof in extreme kou zitten, een hart onder de riem te steken.

Poetin ontsloeg zijn minister voor Energiezaken Aleksander Gavrin en kondigde meteen aan dat gouverneur Jevgeni Nazdratenko van de oostelijke regio Primorje zou aftreden. Binnen enkele uren was diens tweede man, Konstantin Tolstosjein, benoemd tot gouverneur tot aan de volgende verkiezingen.

Poetin wil duidelijk snelle noodmaatregelen om de ernstige energiecrisis die een deel van zijn land teistert, een halt toe te roepen. Hij vindt het onaanvaardbaar dat in Rusland, een land dat zo rijk is aan olie en aardgas, hele bevolkingsgroepen de dupe worden van trage bestuurders die niet in staat zijn om distributieproblemen op te lossen.

Gavrin, sinds mei vorig jaar minister, kende die problemen als geen ander. Hij was burgemeester geweest van het West-Siberische stadje Kogalymn waar LukOIL, de grootste olieproducent van Rusland, is gevestigd. En vóór 1993 had Gavrin ervaring in de energiesector opgedaan als vakbondsman bij de olie- en gasmaatschappij Kogalymneftegas, een dochterbedrijf van LukOIL.

Het persbureau RIA in Moskou citeerde bronnen bij de overheid die gisteren verklaarden dat Gavrin was ontslagen wegens zijn ,,chronische onvermogen om de problemen in de sector op te lossen''.

Poetins maatregelen lijken de voorbode van een drastische reorganisatie in de energievoorziening. Want de president gaf gisteren volgens het persbureau Itar Tass ook opdracht aan zijn kabinet om de leiding van het landelijke energiebedrijf UES dat verantwoordelijk is voor de distributie van elektriciteit en warmte ,,te versterken'' wegens de crisis in Primorje. De president streeft naar een snelle verbetering van het management van UES, dat nu geleid wordt door Anatoli Tsjoebais, een liberale econoom en voormalig vice-premier onder president Jeltsin. In die functie ontwierp Tsjoebais een ingrijpend plan voor privatisering van staatbedrijven.

Maar de beoogde hervorming van UES verloopt traag. Het bedrijf moet volgens de regering worden opgesplitst in aparte eenheden voor elektriciteits- en warmteproductie, distributie en marketing. Pas op 28 april zouden de aandeelhouders, met de staat als grootste (53 procent), plannen voor een reorganisatie bespreken.

Analisten in Moskou zeggen nu volgens het persbureau Reuters dat ook een wijziging van het management snel op de agenda zal komen. Steve Allen, analist van de investeringsbank Renaissance, meent dat er weinig is veranderd sinds minister Gavrin vorig jaar mei het ministerie van Energie ging leiden. De minister was direct verantwoordelijk voor UES.

Volgens Ivan Mazalov van de Trojka Dialog investeringsbank, die veel te maken heeft met de Russische energiesector, is Gavrin ,,nooit actief geweest in het ministerie. Het lijkt erop dat hij heeft gefaald om zijn plichten volledig te begrijpen''.