Levenslang geëist tegen Baybasin

Tegen de zelfverklaarde Turks-Koerdische heroïnehandelaar Hüseyin Baybasin is gisteren in de zwaarbeveiligde Rotterdamse rechtbank een levenslange gevangenisstraf geëist.

Officier van justitie R. van Raaij vroeg de zwaarste straf wegens het medeplegen van moord, gijzeling, poging tot uitlokking van moord, het invoeren van heroïne en het ,,onbetwiste leiderschap'' van een internationaal opererende criminele drugsorganisatie.

De zaak-Baybasin is onderzocht door het kernteam Noord- en Oost-Nederland, dat speciaal belast is met onderzoek naar de Turkse georganiseerde criminaliteit. J. Klunder, coördinerend officier van justitie van het kernteam Noord- en Oost-Nederland, noemt de eis tegen Baybasin ,,de zwaarste'' is die ooit in dit soort zaken is gedaan. ,,Controle'' is volgens Klunder het trefwoord voor de zaak en de persoon Baybasin. ,,Liquidaties stonden in het teken van de handel, de controle over de handel. Als je zo cool met het leven van anderen omgaat, dan past maar één straf.''

Tot gistermiddag was de verwachting dat de zaak-Baybasin weken tot maanden zou worden aangehouden, omdat eerst in Engeland nog een getuige gehoord zou worden op verzoek van de verdediging. Dat de zaak na vier uiterst traag verlopende procesdagen onverwacht in sneltreinvaart kon worden afgerond, kwam doordat Baybasin en zijn raadsman D. Moszkowicz plotseling de verdediging neerlegden.

Aanleiding voor Baybasin om de rechtszaal te willen verlaten, waren de laatste verzoeken die zijn raadsman gisteren voor de rechtbank deed. Zoals de hele week gingen deze opnieuw over nieuw onderzoek naar afgeluisterde telefoongesprekken en het horen van getuige M.B., die donderdag weigerde een verklaring af te leggen.

Volgens de verdediging is M.B. een door de Turkse overheid gestuurde criminele informant, die louter het doel had Baybasin zoveel mogelijk te belasten wegens zijn banden met de Koerdische verzetsbeweging PKK. Toen de rechtbank de laatste verzoeken afwees stapte Baybasin op, omdat volgens hem geen sprake meer was van een eerlijk proces.

In zijn requisitoir zei officier van justitie Van Raaij ,,dat het een betrekkelijk unicum is dat je iemand die zo hoog op de internationale criminele ladder staat zo goed in beeld krijgt''. In nog geen vijf maanden tijd, aldus Van Raaij, gaf Baybasin opdrachten voor gijzeling en een opiumdelict, moord en een reeks pogingen tot uitlokking van moord, die bij een poging bleven dankzij interventie van het opsporingsteam. Je vraagt je af, zei van Raaij, wat er voor en na die vijf maanden nog gebeurd is.

Raadsman D. Moszkowicz kondigde gistermiddag al aan na de verdediging direct na de uitspraak, op 8 februari, weer ter hand te nemen en in hoger beroep te gaan.

De drie personen van Turkse afkomst die donderdag na afloop van de zitting zijn aangehouden op verdenking van een poging tot bevrijding van Baybasin, zaten gisteren nog in de cel. Volgens officier Klunder komen de drie uit België. Hun auto in beslag genomen.