Reisopera schittert opnieuw met L'Orfeo

Eind 1999 regisseerde Erik Vos bij de Nationale Reisopera een reeks onvergetelijke voorstellingen van Monteverdi's L'Orfeo. De productie vormde het afscheidscadeau van Theater Carré aan Vos bij zijn vertrek bij theatergroep de Appel, en wordt nu hernomen met een vrijwel ongewijzigde cast.

In de piste van Carré maakte L'Orfeo reeds bij de eerste reeks voorstellingen indruk door de inventieve en sprankelende uitwerking van de handeling. Zo was er de bronstige schommelscène tussen Proserpina (Xenia Meijer) en Plutone (Hubert Claessens), die op de première van de reprisetournee nog niets aan feestelijke wellust bleek te hebben ingeboet.

Vos verplaatste zijn vondsten kundig naar een kleinere, reisklare bühnemaat, maar heeft vastgehouden aan het cirkelvormige speelvlak, dat nu als een verbogen discus over de orkestbak heen ligt. Daarop beweegt het koor in Vos' opvallend beweeglijke choreografieën en daalt Orfeo af naar de onderwereld, die hier door een wel heel griezelige Charon (een sterke rol van de goed getypecaste bas Paul Gérimon) wordt beschermd.

Muzikaal biedt deze Orfeo de top van wat Nederland op het gebied van de oude muziek te bieden heeft. Jan Willem de Vriend gaat het Combattimento Consort opnieuw voor in een reliëfrijke, precieze en ademende weergave van Monteverdi's opera, en laat de solisten daarbij alle ruimte. Net als in de eerste reeks worden de dragende rollen grotendeels door jonge, Nederlandse zangers gezongen. Mezzosopraan Cécile van de Sant overtuigt als een desperate Messagièra, Maarten Koningsberger ontroert als Apollo. Maar ondanks de bevredigende bezetting van de kleinere rollen zijn het bovenal de kwetsbare en heroïsche Orfeo van Laurence Dale en de verleidelijke, milde Euridice van Johanette Zomer die L'Orfeo dragen, en de voorstelling tot een feest van vocale fijnzinnigheid maken.

Voorstelling: L'Orfeo van C. Monteverdi door de Nationale Reisopera/Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend. Regie: Erik Vos. Gezien: 6/1 Lucent Danstheater, Den Haag. Herh.: 12, 13/1 Utrecht; 16/1 Eindhoven; 23/1 Maastricht; 25, 26/1 Rotterdam.