Voor Nasdaq is 2000 het slechtste jaar uit bestaan

Op de effectenbeurs van New York zijn op de laatste handelsdag van het jaar de technologiefondsen over een breed front naar beneden gegaan. Dat bezorgde de Dow-Jonesindex een verlies van 80 punten op 10.789, ofwel een neergang van 0,7 procent. Onder meer IBM, Intel, Hewlett-Packard en Microsoft gingen omlaag. Over het hele jaar is de Dow-Jonesindex 6,1 procent gedaald ten opzichte van de slotstand van 11.497 eind vorige eeuw.

De daling op de Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, bedroeg 86 punten (3,4 procent) waardoor de slotstand van 2000 uitkwam op 2472. Hard omlaag gingen internetbedrijven als eBay.com, Amazon.com en Juniper Networks.

Voor de Nasdaq werd het afgelopen jaar het slechtste uit zijn dertigjarig bestaan. De daling kwam uit op 39,2 procent ten opzichte van eind vorig jaar. Toen sloot de schermenbeurs op 4069 punten. Vergeleken met het hoogtepunt van de hausse van 5132 punten in maart is de index met meer dan 51,8 procent gedaald. Ondanks deze daling vragen analisten zich af of de neergaande trend in de fondsen van de `nieuwe economie' werkelijk alarmerend is.

Op de Amerikaanse valutamarkt beleefde de euro een opmerkelijk herstel. Tegen het eind van de handel was de munteenheid geklommen tot 0,9425 dollar tegen een slot van 0,9370 dollar in Europa. De dollar kostte in New York 2,3380 gulden tegen 2,3505 gulden in Amsterdam.