Virenque voelt zich `geslacht' door schorsing

Vincent Speder, een van de advocaten van de France wielrenner Richard Virenque, heeft verklaard dat zijn cliënt zich `geslacht' voelt. ,,Hij heeft zijn fout toegegeven en moet daar nu een zware prijs voor betalen. Virenque is 31 jaar en dit kan het einde van zijn loopbaan bespoedigen.''

Virenque is voor negen maanden geschorst wegens doping. Een onafhankelijke commissie, door de Zwitserse wielerfederatie (FSC) samengesteld, sprak die straf gisteren uit. Daarnaast werd een boete van ruim 5000 gulden opgelegd.

De schorsing is per 1 februari van kracht en duurt tot en met 31 oktober. Dat betekent dat het hele wegseizoen komt te vervallen voor Virenque. Speder zal de renner zeker aanraden in beroep te gaan.

,,Het is een erg zware straf. Normaal krijgt iemand een tweede kans. Ik heb de indruk dat die Richard niet gegund is'', vond Eric Boyer, de zaakwaarnemer van Virenque. Hij zei dat Virenque zijn loopbaan toch wil voortzetten. Sinds zijn equipe Polti werd opgeheven, zoekt Virenque nog een ploeg voor het komend jaar.

De rechtbank in Lille sprak Virenque vorige week nog vrij van betrokkenheid bij een dopingnetwerk bij de Festina-ploeg. Daniel Baal, voorzitter van de Franse wielerbond, wees er op dat Virenque een zwaardere straf krijgt dan zijn voormalige ploegmaats. De Festinarenners gebruik van dope toegaven, kregen zes maanden schorsing. Toch acht Baal het een logische straf. ,,Men heeft er ongetwijfeld rekening mee gehouden dat de bekentenis van Virenque zo laat kwam. Hij heeft zijn schorsing vorig jaar ontlopen. Daardoor kon hij nog twee jaar genieten van zijn status als sportman en publiekslieveling.''