Uit je bol gaan op chaabi-muziek

In Paradiso dansten gisteravond elfhonderd islamitische jongeren naar het einde van het suikerfeest.

Dansen, dansen en nog eens dansen op r&b-, raï- en chaabi-muziek. Dat willen de elfhonderd bezoekers van het Marmoucha Suikerfeest, vrijdagmiddag in Paradiso. Islamitische jongeren, meestal van Marokkaanse afkomst, nemen na een maand ramadan en drie dagen suikerfeest uitgebreid de tijd met elkaar te feesten. ,,Het suikerfeest heb ik eerst heel rustig met familie gevierd, nu kan ik hier uitbundig met leeftijdgenoten in Marokkaanse sfeer feesten'', zegt student Farid.

Het feest in Paradiso wordt georganiseerd door Marmoucha, een organisatie die Noord-Afrikaanse muziek promoot. Het is de tweede keer dat Marmoucha een suikerfeest is Paradiso houdt, maar dit jaar werden voor het eerst chaabi-artiesten uit Marokko gehaald. Chaabi is de volksmuziek van Marokko en is echte dansmuziek, zoals de feestgangers laten zien. De vloer staat vol met enthousiast dansende mensen. Van de heupbewegingen die sommigen laten zien, kan latin-ster Jennifer Lopez nog wat leren.

Een prima manier om het einde van de ramadan te vieren, vinden de twee vriendinnen Rabha (27) en Jolanda (29). ,,Je kan helemaal uit je dak gaan op deze chaabi-muziek'', aldus Jolanda, Nederlandse met een Marokkaanse vriend. ,,Er zit zoveel vrouwelijkheid in.'' Rabha: ,,Als je Marokkaanse bent, ga je er vanzelf van houden.'' Jolanda heeft ook meegedaan aan de ramadan, al is ze officieel geen moslim. ,,Dat word ik wel als we gaan trouwen.''

Het feest is met elfhonderd bezoekers uitverkocht: ze komen uit Nederland, België en Frankrijk. ,,Er kunnen theoretisch meer mensen in, maar er moet wel genoeg ruimte zijn om te dansen'', aldus organisator Wijnand Hollander.

Hij is samen met Said Salhi de oprichter van Marmoucha. Drie jaar geleden besloten ze feesten te gaan organiseren met Noord-Afrikaanse muziek. En met veel succes. Dit jaar zijn elf festivals geboekt. Deze keer is in de grote zaal van Paradiso is chaabi te horen, in de kleine zaal draaien diskjockeys raï en r&b. Raï komt uit Noord-Afrika en is meer pop-georiënteerd dan chaabi.

De overgrote meerderheid van de bezoekers is Marokkaan en moslim. De hapjes en drankjes die verkocht worden zijn daarom aangepast aan het publiek. Zo is er mierzoete Marokkaanse thee te koop en Marokkaanse pizza's die `halal' zijn, dus volgens de islamitische spijswetten bereid.

Student Farid en personeelsconsulent Mohamed nemen even rust tussen het dansen door met een kopje Marokkaanse thee. Eigenlijk heeft Farid liever een kop zwarte koffie. ,,Maar ik wil even letterlijk de sfeer proeven.''

De leeftijd van de bezoekers ligt tussen de zestien en dertig jaar. Allemaal tot in de puntjes gekleed, al is de één wat conservatiever dan de ander. Meisjes met een hoofddoek staan te dansen naast anderen in strakke truitjes en korte rokken. Maar dat mag de pret niet drukken, ondanks het vroege tijdstip. Het suikerfeest in Paradiso is namelijk al om drie uur 's middags begonnen en eindigt om negen uur.

Volgens Hollander is dat noodzakelijk, omdat de opkomst anders veel lager ligt. ,,Veel meisjes mogen 's avonds de deur niet uit. Daarom moeten we onze feesten 's middags laten beginnen.''

Het succes zit volgens DJ Momo in de chaabi-muziek. ,,Chaabi is typische Marokkaanse kroegmuziek. Het gaat over de liefde met een hoofdletter L.''

Eenvoudig is het niet om het kritische publiek te vermaken, weet Baghdad, een vriend van DJ Momo. ,,Ze willen afwisseling: een beetje raï, wat chaabi en wat r&b. Marokkaans publiek is niet snel tevreden.''

    • Leonie Hulst