Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

RTL Nieuws jaaroverzicht 2000. Overzicht van de meest in het oog springende nieuwsfeiten uit het afgelopen jaar zoals de vuurwerkramp in Enschede, de omwenteling in Joegoslavië, World Online, Euro 2000, de Olympische Spelen en de Amerikaanse presidentverkiezingen. RTL5, 22.05-23.45u.

DOCUMENTAIRE

I love 1970s. Over de popcultuur in de jaren '70 met o.a. de tv-series Scooby Doo, The Muppets en de Man van Zes Miljoen. Verder stretch spijkerbroeken voor modebewuste meisjes. BBC2, 21.00-22.45u.

Lucille Ball. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.48-22.45u.

KUNST & MUZIEK

Notenkraker en Muizenkoning. Kleurrijk sprookjesballet op muziek van Tsjaikovski, live vanuit het Muziektheater in Amsterdam. Het is het enige echte kinderballet uit het klassieke repertoire, een reis door de verbeelding die jong én oud al sinds 1892 boeit. Ned.3, 14.40-17.25u.

C-Majeur: Hohe Messe. Het Bachjaar wordt afgesloten met de Hohe Messe met medewerking van de Gächinger Kantorei en het Bach Collegium Stuttgart o.l.v. Helmuth Rilling. Solisten: Arleen Augèr, Anne Sofie van Otter (mezzosopraan), Aldo Balding (tenor) en Wolfgang Schöne (bas). Ned.1, 14.52-16.53u.

Het geheim van de Smid. Zanger Ernst Daniël Smid gaat op rondreis door Italië waar hij de drijfveren van de componist Puccini zoekt. Ned.2, 14.57-15.45u.

Close-up. Portret van de portretfotograaf Paul Huf die door een vijftal Nederlandse fotografen, onder wie Erwin Olaf en Anton Corbijn, voor de camera wordt gezet. Ned.1, 18.16-19.31u.

Veronica's music night. Muzieknacht met optredens van Acda & De Munnik, Van Dik Hout, De Dijk, The Corrs, Men Strike Back, René Froger en Marco Borsato. Veronica, 20.05-1.38u.

Pavarotti & Friends. Registratie van het concert dat gegeven werd ten behoeve van Cambodja en Tibet. Tenor Pavarotti ontvangt diverse gasten onder wie Aqua, Eurythmics en Skunk Anansie. Canvas, 20.30-21.45u.

Night of the Proms. Vanuit Ahoy een ontmoeting tussen pop en klassiek met o.a. UB 40, Chrissie Hynde, Abel en de tenor Alessandro Safina. Ned.1, 22.45-0.35u.

The devil made us do it. Over het 35-jarige bestaan van de Nederlandse popformatie Golden Earring en het nieuwe album The devil made us do it. RTL5, 0.15-1.15u.

Jools's annual hootenanny. Muzikaal oudejaarsprogramma met optredens van o.a. Lionel Richie, Kelly Jones (Stereophonics), Roisin Murphy (Moloko), Gary Brooker (Procul Harum), Jane Horrocks, Craig David, Coldplay, Joe Brown en the Pipers of the First Batallion of Scots Guards. BBC2, 0.55-3.00u.

AMUSEMENT & SPORT

Gogh's zondag. Theo van Gogh interviewt zichzelf en gaat o.a. in op de actie van de Hell's Angels in het programma Barend & Van Dorp en de kerstboodschap van koningin. Veronica, 14.20-14.50u.

Portret Pieter van den Hoogenband. Portret van de sportman van het jaar, Pieter van den Hoogenband, zijn weg naar Sydney, de successen en de periode na de Olympische Spelen. Ned.2, 19.00-20.00u.

De leukste eeuw - Toon Hermans. Hoogtepunten uit het oeuvre van Toon Hermans. VRT, 20.00-20.30u.

Lebbis & Jansen. Ook deze twee komieken sluiten het jaar af met een oudejaarsconference. Ned.3, 20.32-21.48u.

Alegria. Liefdesgeschiedenis van een arme clown en de sterzangeres van het Cirque du Soleil. Haar vader, de eigenaar van het circus, is niet erg gelukkig met de relatie en drijft de clown tot waanzin. Ned.1, 21.07-22.45u.

Oudejaarsloterijshow. Avondvullende show waarin Marc Klein Essink in Disneyland Parijs gasten ontvangt die glans hebben gegeven aan het afgelopen jaar, zoals Olympisch kampioenen Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Mark Huizinga. En tal van artiesten onder wie Kylie Minogue, The Vengaboys, René Froger, Wibi Soerjadi, Marco Borsato en Frans Bauer. RTL4, 21.30-23.55u.

Freek de Jonge: De gillende keukenmeid. Cabaretier Freek de Jonge komt in deze oudejaarsconference terug op het boekenweekgeschenk, de leugen, strafschop, vuurwerk, huldiging en consensus. Ned.3, 22.45-24.00u.

Het beste van Nederland 1. Compilatie van de hoogtepunten uit het jaar 2000 van AVRO, KRO en NCRV. Ned.1, 0.35-1.50u.

JEUGD

Nationale wetenschapsquiz junior 2000. Onder leiding van quizmaster Wim T. Schippers moeten 10 kinderen proberen om elkaars wetenschappelijke vragen te beantwoorden. Wat weten ze wel en wat weten ze niet? Wie gaat er winnen? Ned.3, 9.50-11.00u.

Oudjaar op Z@ppelin. Oudejaarsavond 2000. Twee kinderen zijn alleen achtergebleven in een groot huis midden in het bos. Hun vader en moeder zijn naar een `chic feest' maar zij mochten niet mee. Ze bouwen een eigen feestje en nodigen daarvoor alle mensen van Z@ppelin uit. Maar of die komen....? Ned.3, 17.30-19.00u.

FILM

. Kirikou et la sorcière / Kirikou en de heks (Michel Ocelot, 1998, Frankrijk/België/Luxemburg). In 1999 met de Cinekid Award bekroonde tekenfilm is naar vorm en inhoud zeer Afrikaans. Jonge held bevrijdt zijn dorp van vloek van heks. Muziek van Senegalees Youssou N'Dour. Ketnet, 11.10-12.25u.

Strongest Man in the World (Vincent McEveety, 1975, VS). Familiekomedie met Kurt Russell als een student die stof ontdekt die hem bovenmenselijke kracht verleent. BBC2, 12.15-13.45u.

. Okno v Pariz / Window to Paris / Salades Russes (Youri Mamin, 1993, Rusl./Fr.). Kluchtige en magische satire van de regisseur van De fontein. Twee Russische drinkeboers ontdekken een geheimzinnige doorgang vanuit St. Petersburg naar Parijs. Ned.3, 13.13-14.40u.

. Annie (John Huston, 1982, VS). Alleen in Nederland immens succesvolle verfilming van musical, die stripfiguur Little Orphan Annie plaatst in verhaaltje dat het midden houdt tussen Oliver Twist en Vadertje Langbeen. Vlak spektakel doet geen budget van 60 miljoen dollar vermoeden, maar kinderen zijn er dol op. VRT, 13.30-15.30u.

Die Mädels vom Immenhof (Wolfgang Schleif, 1955, West-Duitsland). Eerste van drie Heimatfilms rond een tot hotel verbouwde boerderij. ZDF, 13.50-15.15u.

Going Berserk (David Steinberg, 1983, Canada/VS). Rampzalige komedie met John Candy als uilskuiken dat op het punt staat te trouwen met dochter van congreslid. SBS6, 14.25-15.45u.

. Ryan's Daughter (David Lean, 1970, Engeland). Miljoenen dollars werden, destijds volgens Pauline Kael `smaakvol verspild' aan weelderig vormgegeven, pastoraal romantisch melodrama over de overspelige liefde van Sarah Miles, vrouw van dorpsonderwijzer Robert Mitchum, voor Britse officier Christopher Jones in het tumultueuze Ierland van 1916. BBC2, 15.00-18.10u.

. The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939, VS). Klassiek muzikaal filmsprookje, naar de boeken van Frank L. Baum. Voor Shirley Temple bedoelde hoofdrol maakte legende van toen 16-jarige Judy Garland: Somewhere over the Rainbow... BBC1, 16.30-18.10u.

Meet the Applegates (Michael Lehmann, 1991, VS). Verdienstelijke komedie hekelt de zeden der Amerikaanse suburbia. Braziliaanse kevers nemen de vorm aan van een Amerikaanse familie Doorsnee (!) en krijgen spoedig te maken met hieraan inherente fenomenen als overspel, drugsverslaving en ongewenste zwangerschap. Fox, 18.00-19.30u.,

Ghostbusters II (Ivan Reitman, 1989, VS). In vervolgfilm bestrijden de spokenjagers, onder wie Bill Murray en Dan Aykroyd, andermaal Het Kwaad, dat zich dit keer voedt met de notoire kribbebijterigheid van de New-Yorkers. De film spot met alles wat heilig is, grossiert in speciale effecten en slapstick maar vergeet zichzelf te relativeren. Net5, 20.55-22.35u., met reclame.

. Gods and Monsters (Bill Condon, 1998, VS). Schijnbiografie over laatste levensjaren van de vermaarde horrorregisseur James Whale. BBC2, 23.15-0.55u., deels zwart-wit. Met reclame.

. Monty Python's Meaning of Life (Terry Jones, 1983, Engeland). De Britse heren keerden voor deze bioscoopfilm terug naar het van hun tv-werk bekende principe van de bonte verzameling losse sketches. De meest geruchtmakende toont een corpulente man die met onvoorstelbare stralen kots een chique restaurant bevuilt. Cannes, waar de film in competitie draaide had de speciale juryprijs over voor dit absurde, smakeloze en dus oergeestige werkstuk. Canvas, 23.45-1.30u.

Carry on Girls (Gerald Thomas, 1973, Engeland). Een van de 29, veelal belegen `Carry On'-kluchten die Thomas sinds 1958 vervaardigde met een handvol vaste acteurs. Deze aflevering gaat over een schoonheidswedstrijd. BBC1, 1.45-3.10u.

. Bride of Frankenstein (James Whale, 1935, VS). Vervolg op Frankenstein is een in menig opzicht nimmer overtroffen griezelklassieker. Met Boris Karloff, Elsa Lanchester. BBC2, 3.00-4.10.u, zwart-wit.