Selectie Televisie

DOCUMENTAIRE

En de wind zong. Portret van de laatste creatieve maanden van Toon Hermans voordat hij in april 2000 overleed. Hij werkte vanaf april 1999 aan de voorbereiding van een nieuwe theatershow en een cd. Ned.1, 21.39-22.49u.

MUZIEK

Nieuwsjaarsconcert. Rechtstreekse uitzending van het Nieuwjaarsconcert van het Wiener Philharmoniker uit Wenen onder leiding van de 71-jarige Nikolaus Harnoncourt. Het orkest speelt werken van de familie Strauss en Die Schönbrunner, Jägers Lust en Steyrische Tänze van Josef Lanner. Het ballet van de Weense Staatsopera danst bij een aantal stukken. Ned.2, 11.15-13.30u.

Nieuwjaarsconcert. Concert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) staat in het teken van de verandering met speciale aandacht voor de liefde, het gemis en verlangen. Ned.3, 12.00-14.00u.

Cher. Interview met zangeres Cher die al een carrière van veertig jaar achter de rug heeft. Met veel archiefbeelden. Ned.3, 19.00-19.55u.

SPORT

Skispringen: Garmisch Partenkirchen. Traditiegetrouw een rechtstreeks verslag van het skispringen in Garmisch Partenkirchen. Ned.2, 13.30-15.57u.

FILM

. Albert (J⊘rn Faurschou, 1998, Denemarken). Sympathieke jeugdfilm was in Denemarken zelf onverwacht kassucces. Tienjarige titelheld schiet in fantasiewereld ontvoerde vriend te hulp. Ketnet, 9.15-10.35u.

. That's Entertainment (Jack Haley jr., 1974, VS). Compilatie uit MGM-musicals, met o.a. Fred Astaire, Bing Crosby, Gene Kelly, Clark Gable. BBC2, 10.10-12.15u.

. Samson and Delilah (Cecil B. DeMille, 1949, VS). Relatief een van de beste bijbelspektakels van DeMille, met titelrollen van Victor Mature en Hedy Lamarr. SBS6, 13.20-15.25u., met reclame.

. War Games (John Badham, 1983, VS). Geöliede `publieksfilm'. Amerikaanse teenager (Matthew Broderick) kraakt de computer van het Amerikaanse ministerie van Defensie en activeert zodoende de elektronisch bestuurde aanloop tot de Derde, tevens laatste Wereldoorlog. Veel milder dan Dr. Strangelove, maar cynischer dan Disney. Ned.3, 14.00-15.47u.

. A Chump at Oxford (Alfred Goulding, 1940, VS). Straatvegers Stan Laurel en Oliver Hardy zijn in de hoogste Britse kringen butler en dienstmeisje in hartveroverende klucht. VRT, 14.30-15.35u.

. Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964, VS). Klassieke kinderfilm voor alle leeftijden uit de Disney-studio. Tot Who Framed Roger Rabbit? de beste vermenging van animatie en speelfilmscènes ooit vertoond, leuke liedjes en Julie Andrews perfect in haar debuut als de Londense gouvernante die toveren kan. BBC1, 14.30-16.45u.

Flight of the Navigator (Randal Kleiser, 1986, VS). Aardig sciencefictionavontuur voor de jeugd. Twaalfjarig jongetje maakt sprong van tien jaar in de tijd en trapt gein met robot in wereld van even opdringerige als kortzichtige grote mensen. Ned.2, 15.57-17.25u.

. Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin (Ernst Marischka, 1957, West-Duitsland/Oostenrijk). Derde en laatste film in klassieke serie dameskitsch. Aanvankelijk ziekelijke keizerin Romy Schneider weet de harten der Italianen te veroveren. Ned.1, 16.08-17.56u.

. Yellow Submarine (George Dunning, 1968, Engeland). Vermaard jaren-zestig-surrealistisch tekenfilmavontuur met The Beatles is sporadisch op de televisie te zien. Tot de liedjes behoren `Lucy in the Sky with Diamonds' en `All You Need Is Love'. BBC2, 16.15-17.40u.

. Bean (Mel Smith, 1997, Engeland). Speelfilmdebuut van Rowan Atkinsons kinderlijk wrede creatie Mr. Bean wordt ontsierd door onelegant plot over Londense museumsuppoost die in Amerika wordt gehouden voor een briljant kunsthistoricus. Maar de fans zullen smullen. Ned.3, 20.30-22.00u.

The Man with the Golden Gun (Guy Hamilton, 1974, Engeland). Tweede James Bondfilm met Roger Moore. Christopher Lee is de schurk. Ook met Britt Ekland, Maud Adams. SBS6, 20.30-22.40u., met reclame.

First Blood (Ted Kotcheff, 1982, VS). Eerste film in Sylvester Stallone's Rambo-serie. Vietnamveteraan is provinciale Amerikanen, die in hem een crimineel menen te zien, veel te slim af. Fox, 20.30-22.05u., met reclame.

Someone To Watch over Me (Ridley Scott, 1987, VS). Stijlvolle romantische thriller laat rijke getuige Mimi Rogers in haar Newyorkse appartement bewaken door verlegen rechercheur Tom Berenger, die het slachtoffer wordt van haar uit verveling geboren gekonkel. Ned.2, 22.10-23.55u.

. The Big Lebowski (Joel Coen, 1998, VS). Zevende film van de gebroeders Coen biedt vooral fraai gefilmde meligheid, met als hoogtepunt opnames gefilmd vanuit het perspectief van een bowlingbal. In het op The Big Sleep en andere film noir geïnspireerde dolgedraaide kidnappingsdrama slaagt de overjarige hippie The Dude (Jeff Bridges) er in even cool te zijn als Humphrey Bogarts hard-boiled Philip Marlowe. Ned.3, 22.12-0.08u.

Shooting Fish (Stefan Schwartz, 1997, Engeland). Komedie wil graag hip zijn maar doet nog gedateerder aan dan de Ealing Comedies. Over twee oplichters in Londen. BBC2, 22.20-0.10u.

. Last Night (Don McKellar, 1998, Canada). Intelligent debuut vormde onderdeel van het project `2000 Seen By...' waarin tien regisseurs hun visie gaven op het einde der tijden. Ingetogen portret van de laatste zes levensuren van zes inwoners van Toronto. Ned.3, 0.08-1.38u.

. Stealing Beauty (Bernardo Bertolucci, 1995, Italië/Engeland/Frankrijk). Bertolucci keerde terug naar Italië voor een naar Henry James gemodelleerd verhaal over Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitweken naar een villa in het lome, sepiakleurige Toscane. Onder hun gretig toeziend oog wordt de mooie New-Yorkse Lucy (Liv Tylor) in de liefde ingewijd en vindt zij haar echte vader. Wars van cynisme en met veel begrip voor de verwarring en pathetiek van een negentienjarige gefilmd. BBC2, 0.10-2.00u.

. Music Box (James Parrott, 1932, VS). Klassieke, met Oscar bekroonde korte film van Stan Laurel en Oliver Hardy. Ze ondernemen nodeloze pogingen een piano een lange trap op te krijgen. Dinsdag, BBC2, 10.05-10.35u., zwart-wit.

. That's Entertainment, Part Two (Gene Kelly, 1976, VS). Fred Astaire en Gene Kelly zijn gastheren van tweede duik in het MGM-archief, die behalve musicals ook komedie en drama te zien geeft. Dinsdag, BBC2, 10.35-12.35u.

A Feast at Midnight (Justin Hardy, 1995, Engeland). Strenge Britse jongenskostschool is nìet het decor voor drama over repressie maar voor een smakelijke familiefilm over rebellerende jongen die er een geheim culinair genootschap sticht. Dinsdag, Ned.3, 13.58-15.40u.

. The Importance of Being Earnest (Anthony Asquith, 1952, Engeland). Getrouwe, perfect gespeelde verfilming van Oscar Wilde's onweerstaanbare Victoriaanse zedenkomedie. Michael Redgrave en Michael Denison zijn de rijke vrijgezellen met een oogje op Joan Greenwood en Edith Evans. Dinsdag, BBC2, 14.20-15.55u.

Saps at Sea (Gordon Douglas, 1940, VS). Middelmatige klucht met Stan Laurel en Oliver Hardy. Tijdens boottochtje wordt hun rust verstoord door een schurk. Dinsdag, VRT, 14.25-15.25u.