Schultz moet stoppen

Brenda McCarthy-Schultz keert definitief niet terug in het tenniscircuit. De donderdag 30 jaar geworden Haarlemse ondervindt te veel last van haar rug, waaraan ze in oktober 1998 werd geopereerd. Een consult bij Amerikaanse artsen wees deze maand uit dat een rentree op topniveau er niet meer in zit.

Eerder dit jaar constateerden Nederlandse artsen al dat Schultz' rug sinds de operatie weinig verbeterd is. De tennisster wilde een tweede oordeel in Amerika alvorens te besluiten met spelen op topniveau te stoppen. ,,Ik deed dat eigenlijk tegen beter weten in'', aldus Schultz. ,,De artsen bevestigden dat topsport er voor mij niet meer inzit.''

'Big Brenda' Schultz speelde vorig jaar haar laatste officiële wedstrijd op het hoogste niveau op Roland Garros. Ze maakte na de operatie haar rentree tegen de Australische Molik. De pijn bleek niet verdwenen, Schultz werd in de openingsronde uitgeschakeld.

In haar profloopbaan, die in 1986 begon, won Schultz zestien WTA-toernooien, zeven in het enkelspel en negen in de dubbels. De singletitels veroverde ze tussen 1987 en 1997 in Quebec (2), Oklahoma City (2), Schenectady, Birmingham en Taranto. Ze verdiende aan prijzengeld in totaal 2,5 miljoen dollar.

In mei '96 bereikte ze met de negende plaats haar hoogste positie op de wereldranglijst. In '95 drong ze door tot de kwartfinales van Wimbledon en de US Open. In dat jaar mocht ze ook deelnemen aan het Masterstoernooi in New York, ze haalde de kwartfinale.