Rokers ook grotere kans huidkanker

Mensen die roken lopen gemiddeld een drie keer grotere kans huidkanker te krijgen dan niet-rokers. Het risico neemt toe met het aantal sigaretten dat iemand rookt.

Dat blijkt uit een onderzoek van twee dermatologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat vrijdag is gepubliceerd in het Amerikaanse medisch tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

De mogelijke relatie tussen roken en huidkanker was bekend, maar nog niet nader onderzocht. Tot nu toe gingen onderzoekers ervan uit dat vooral zonlicht de grootste boosdoener was. De LUMC-onderzoekers dr. M. Bastiaens en dr. J. Bouwes Bavinck corrigeerden statistisch voor de blootstelling aan zonlicht, waardoor het effect van het inhaleren van tabaksrook duidelijk werd.

,,Mensen die meer dan 21 sigaretten per dag opsteken hebben vier keer zoveel risico als niet-rokers. Tussen de elf en twintig sigaretten geeft een driemaal verhoogd risico en bij minder dan tien sigaretten is dat 2,4 keer. Ook mensen die gestopt zijn met roken, hebben nog een verhoogde kans,'' zegt Bastiaens.

Aan het onderzoek deden 1019 mensen mee, van wie 580 mensen een van de drie verschillende types huidkanker hadden. De relatie met roken werd aangetoond voor plaveiselcelcarcinoom, maar niet aangetoond voor basaalcelcarcinoom en melanoom. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 5.000 tot 7.000 mensen plaveiselcelcarcinoom dat, indien het tijdig operatief wordt verwijderd, vrijwel nooit dodelijk is. Bastiaens: ,,Dit kankertype wordt niet goed geregistreerd. Maar wereldwijd is het samen met basale celcarcinoom de meest voorkomende kanker.''

PLaveiselcelcarcinoom ziet er meestal uit als een wond die verdikt en niet geneest. Het lijkt op een zwerend gezwel en komt het meest voor op zongerichte lichaamsdelen, hoofd/halsgebied en onderarm en handruggen. Melanomen ontstaan meestal in een moedervlek en zaaien vaak al uit voor ze zijn ontdekt en veroorzaken dan vaak de dood van de patiënt. Volgens Bastiaens verzuimen vooral oudere mensen om met deze klachten naar de dokter te gaan.