Netzeiken

Op dit moment zit ik in Polen.

In het plaatsje Sokolowiec. Een Poolse mijnarbeider is nu hard aan het fietsen om de e-mail-verbinding tot stand te brengen. Hier op de Poolse televisie bestaan geen Oost-Europese toestanden als zendercoördinatoren of zenderprofilering of herindeling. Hier wordt een speelfilm nagesynchroniseerd met slechts één stem voor alle rollen. Je kunt je niet voorstellen dat 101 Dalmatiërs wordt nagesynchroniseerd door enkel Jaap Stobbe. Over doodgewaande acteurs gesproken: Hein Boele is ook weer terug op tv. Gaf en geeft media cursussen in Hilversum. Een klassieke Boele-media-tip: ,,Nooit met gevouwen handen presenteren: dat lijkt op een nest hondenlullen.'' Nimmer deze associatie gemaakt als ik naar medechristenen kijk die in gebed zijn. Je bidt tot God en niet tot Lassie, zal Hein zeggen. Ik ben achteraf heel blij dat ik nooit les heb hoeven volgen bij Hein. Hein speelt hondenlul in Oppassen.

Ook in 2001 zal Oppassen een paradepaardje zijn op de Nederlandse televisie. Daar zal Nederland weer lekker voor gaan zitten. Andere kwalitieitseries als Wet en Waan worden nagenoeg genegeerd.

En de prachtige serie die Paul Haenen speciaal voor Olga Zuiderhoek schreef zal waarschijnlijk nooit geproduceerd of uitgezonden worden omdat er gewikt en gewogen wordt door de omroepen en hun coördinatoren. Niet echt iets voor 2. Op 1 hebben we geen tijd. Op 3 hebben we veel nodig, maar dit weer net niet omdat we het zelf niet hebben verzonnen.

Mag ik nog even op de drempel van het nieuwe jaar netzeiken? Op oudejaarsavond zijn er maar liefs tweeconferences te zien. Echt kamlachelijk!

Lebbis en Jansen trappen af. Daarna snel de zalmsalade naar binnen werken, de vuurpijlen qua wind in de goede richting zetten. We zullen onze handen vervouwen tot hondenlullen en bidden dat de wind niet naar het oosten waait, waar ze genoeg vuurwerk hebben gehad het afgelopen jaar.

Dan gaan zitten voor de tweede conference, door Freek. Iets te veel van het goede? Zou ik ook vinden, maar er steekt een visie achter. Welke? Mail met de netcoördinator van het derde net Tom Kamlag (nu zal hij wel voor een korte vakantie op camping Heideheuvel zitten).

Dan hier het lijstje 2000:

Beste TV: Ally McBeal en Dit was het nieuws.

Beste Radio: NCRV's Cappuccino.

Wie ik nu al mis in 2001: Willem Lust.

Grootste luchtzak: Marjolein Molenaar voor 2 Vandaag als ze weer met microfoon ergens in de wereld staat. Altijd het gevoel dat ze in de Hilversumse studio voor een blauwe wand staat. Het doet haar niets, waar ze ook is. EO parelkettinkje vindt het leuker dan Marjolein zelf. Ze kan kijken met zo'n blik: dachten ze bij de douane wéér dat ik cocaïne in mijn koffer had (fijn naar Hein, Marjolein!).

Jaloers op: Robert ten Brink die dieet-Brother gaat presenteren.

Lekkerste programma om bij te steppen: Absolutely Patty!

Beste tv-commercial: joyrijden met de Moszkowicz-jes.

Bang voor: Andries Knevel buiten zijn tv-programma om.

Beste radiovrouw: Clairie Polak.

Heftigste tv-moment: de onderbreking van het Eurovisie songfestival op 13 mei. We zaten met 12 man en dachten: ,,ze hebben wel gelijk.'' We hadden net het liedje van Zwitserland achter onze kiezen of we kregen het videofilmpje over de Enschede vuurwerkramp te zien.

Verrassing: Loveletters, sterk terug met Linda! (Carlo Boszhard in 2001 met Showbizkwizz s.v.p.).

Tv-doos: SBS-anchorbabe Pernille LaLau's optreden bij Dit was het nieuws-tv-scoop: De Mol gaat weer beginnen bij de AVRO. Ik zal vast verklappen wie het is: Willibrord Frequin. U als kijker mag hem opjagen en wie hem voor het internationaal gerechtshof in Den Haag weet te krijgen wint de `van de straat'-prijs, speciaal uitgeloofd door de Postcodeloterij.

(www.hethol.nl)

    • Paul de Leeuw