Negen jaar cel voor bendeleider

Een 43-jarige man uit Sint Willebrord is gisteren door de rechtbank in Breda veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. De man was het kopstuk van de zogenoemde York-bende, een drugsorganisatie die op grote schaal amfetamine en xtc produceerde in illegale fabriekjes in West-Brabant. De verdovende middelen werden verhandeld naar voornamelijk Groot-Brittanië en Spanje. In Nederland werden ze afgezet in Amsterdam. De 'laborant' van de organisatie, een 41-jarige man uit Hoeven, kreeg een gevangenisstraf van zes jaar. Een 40-jarige man uit Sint Willebrord, die de rol van administrateur vervulde, kreeg dertig maanden gevangenisstraf. Hij zorgde voor het witwassen van het drugsgeld via valse hypotheekgaranties. Een ander, 35 jaar oud bendelid uit Sint Willebrord is veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij legde contact met dealers en wordt beschouwd als de rechterhand van deleider. De rechtszittingen in de York-zaak duurden in totaal 49 uur, waarvan het grootste gedeelte werd besteed aan juridische aspecten.