Judoka met artsendiploma

Jessica Gal geldt als één van de meest succesvolle vrouwenjudoka's van Nederland. Afgelopen najaar nam ze voor de vierde opeenvolgende maal deel aan de Olympische Zomerspelen. Al in 1988 was ze aanwezig op de Spelen in het Zuid-Koreaanse Seoul, maar toen had het vrouwenjudo nog geen officiële olympische status en was het een demonstratiesport. Ze viel toen niet in de prijzen.

Ook bij de Spelen van Barcelona in 1992 won Jessica Gal geen olympische medaille. Hetzelfde gold voor de Spelen van Atlanta in 1996 en de Spelen van Sydney in 2000. In Barcelona eindigde ze nog op de vijfde plaats. Na de Olympische Spelen in Sydney beëindigde ze haar actieve judoloopbaan.

De 29-jarige Jessica Gal was actief in de categorie tot 57 kilogram. Ze behaalde tien nationale titels. Daarnaast werd ze viermaal Europees kampioen en werd ze driemaal derde op een wereldkampioenschap. Ze studeerde in de tussentijd medicijnen en rondde twee jaar geleden haar artsenstudie af, waarna ze in combinatie met haar topsportbeoefening specialistisch onderzoek deed.

Vanaf januari 2001 begint ze een opleiding tot sportarts en wordt ze begeleidend ploegarts van het Nederlands vrouwenhockeyteam. Haar oudere zus Jenny was ook succesvol bij kampioenschappen in de judosport.