`Ik woon voor geen goud in Nederland'

Maarten van Gent stopt per 1 februari 2001 als bondscoach van de Nederlandse basketbalploeg. Hij wordt liever bondscoach in het verre Estland. ,,Vraag je daar een nieuwe sporthal, dan komt er een.''

De nationale basketbalploeg verloor deze week twee keer tijdens de Holland Basketball Week (HBW). Bondscoach Maarten van Gent maakt zich niet druk. Hij won eerder drie belangrijke EK-kwalificatieduels. Bij winst in de laatste twee plaatsingswedstrijden, begin 2001, gaat Nederland later dat jaar naar het Europees kampioenschap in Turkije. Van Gent is dan geen bondscoach meer. Hij vertrekt in februari naar Estland, waar hij tussen 1996 en 1998 bondscoach was. Een rentree noemt hij een reële optie.

Steekt het u voor het oog van drieduizend toeschouwers kansloos te verliezen?

Van Gent: ,,Ik stond dan wel voor lul in Ahoy', maar ik heb er geen seconde wakker van gelegen. Ik had de jongens ook geen opdracht gegeven hier te winnen. Een gelegenheidsteam als het onze is geen partij voor miljoenenploegen als Khimski en Ieper. Natuurlijk was het treurig voor het publiek, maar het hoge verwachtingspatroon was onterecht. Als ik het voor het kiezen had, zou ik hier niet eens hebben gespeeld.''

De tendens in de media is nu: tot zover de wederopstanding van Oranje. Terug naar de oude, vertrouwde malaise. Is dat terecht?

,,De media zijn opportunistisch, net als het publiek. Voordat ik was aangesteld, waren we het lachertje van het jaar. Winnen we drie wedstrijden, heet het plots dat we kansrijk kunnen zijn op het Europees kampioenschap. Of Nederland zich kwalificeert en vervolgens goed presteert op het EK, hangt af van de vraag of spelers als Smits, Elson en Heinen beschikbaar zullen zijn. Elk scenario, goed of slecht, is denkbaar.''

In hoeverre heeft u bijgedragen aan de drie overwinningen? Volgens de Nederlandse basketbalbond (NBB) aanzienlijk, want die gaf deze week aan dolgraag met u verder te willen.

,,Ik ben echt geen wonderdokter. Iedere andere coach had met spelers als Smits en Elson kunnen winnen. Nogmaals, na de kwalificatieduels stop ik, punt uit. De Nederlandse ploeg heeft continuïteit nodig en ik pieker er niet over me voor twee jaar te binden aan Oranje. Trouwens, lange tijd stond er bij de NBB een veto achter mijn naam. Dus zo oprecht zal die liefde voor mij niet zijn. Daarbij komt dat ik niet eens tijd heb voor het bondscoachschap van Nederland.''

Want u bent druk bezig met de ontwikkeling van het Estse basketbal?

,,Ja, ik houd me nu vooral bezig met de jeugd. Door de financiële crisis in Rusland lag het basketbal vorig jaar nog op zijn gat. Nu kruipt het langzaam uit het dal en het heeft er alle schijn van dat Estland er sterker uit zal komen. Basketbal is daar bovendien de nationale sport, voor voetbal is het er te koud. Elke jongen droomt ervan basketbalster te worden.''

Komt Maarten van Gent wellicht terug als bondscoach van Estland?

,,Dat is zeker een ambitie van mij. De nieuwe lichting is binnen twee jaar klaargestoomd en dan kan ik ook nog terugvallen op de Esten die in de Verenigde Staten spelen. Estland gaat internationaal nog hoge ogen gooien.''

Wat heeft Estland dat Nederland niet heeft?

,,Vrijheid en ruimte. Niks geen beknellende regeltjes zoals hier. Ik kan ook zeggen wat ik wil, zonder dat iedereen over me valt. En vraag ik een nieuwe sporthal, dan staat er een jaar later ook een met vijfduizend zitplaatsen. Nederland benauwt me. Het wordt steeds drukker, mensen worden egoïstischer. Ik zou hier voor geen goud willen wonen. Wel vervelend is dat het in Estland 's winters maar twee uur licht is, maar je kan niet alles hebben.''

    • Martijn van Leeuwen