George Bush benoemt nog vier ministers

De komende Amerikaanse president, George W. Bush, heeft gisteren vier personen voorgedragen voor posten in zijn kabinet.

Onder hen zijn een zwarte, een vrouw en een voormalig lid van de regering van zijn vader. Daarmee vervulde hij zijn belofte een divers kabinet samen te stellen. Alleen een Democraat ontbreekt nog op zijn lijstje. Bush zei donderdag met verscheidene Democraten te hebben gesproken, ,,maar de meeste mensen willen op hun plaats blijven''.

Op een persconferentie maakte Bush gisteren bekend dat hij de Republikeinse gouverneur van de staat Wisconsin, Tommy Thompsom, wil benoemen als minister van Voksgezondheid. Thompson (59), een rooms-katholiek, is een pragmatische conservatief en een verklaard tegenstander van abortus, behalve wanneer het leven van de vrouw in gevaar is.

Als minister van Onderwijs heeft Bush de zwarte Rod Paige geselecteerd, nu verantwoordelijk voor het hele schoolsysteem in de Texaanse stad Houston. Evenals Bush wil Paige subsidies voor ouders die hun kinderen naar particuliere scholen willen sturen, een omstreden programma. Paige wordt de tweede zwarte minister in het kabinet na Colin Powell op Buitenlandse Zaken.

Minister van Binnenlandse Zaken moet Gale Norton (46) worden, die van 1991 tot 1999 minister van Justitie van de staat Colorado is geweest. Haar voordracht wekt grote bezorgdheid bij milieu-organisaties volgens welke zij veel te dichtbij het bedrijfsleven in milieu- en economische kwesties staat. Met name is zij, net als de aanstaande president, voorstander van hervatting van het zoeken naar olie in Alaska. Norton wordt de derde vrouw in het nieuwe kabinet, na adviseur Nationale Veiligheid Condoleezza Rice en minister van Landbouw Ann Veneman.

Ten slotte is het departement van Veteranenzaken toevertrouwd aan Anthony Principi, een vele malen onderscheiden Vietnamveteraan, die onder de eerste president Bush al onderminister van Veteranenzaken was. daarmee is hij een oudgediende, evenals de aanstaande vice-president, Dick Cheney, en de komende minister van Defensie, Donald Rumsfeld.

Alle benoemingen moeten worden bekrachtigd door de Senaat.

Bush zei donderdag dat hij hoopte zijn kabinet tegen het eind van volgende week rond te hebben. Zelf wordt Bush 20 januari als president beëdigd. De laatste benoemingen, voor de posten Arbeid, Energie en Transport worden niet voor dinsdag verwacht.