Felle kritiek op Franse varkensslachterijen

Franse varkensslachterijen treden de Europese regels voor versnijding, verwerking en hygiëne met voeten. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van het Directoraat Gezondheids- en consumentenbescherming van de Europese Commissie.

Een team van het directoraat voerde eind juni een inspectie uit onder een aantal slachthuizen, vleesversnijders en een laboratorium dat varkensvlees test op de aanwezigheid van de worm Trichinella spiralis, die bij de mens de ziekte trichinosis kan veroorzaken. De ziekte kenmerkt zich door koorts en spierstijfheid en kan leiden tot hartritmestoornissen en uiteindelijk zelfs de dood.

Uit de inspectie blijkt dat de bezochte bedrijven de EU-wetgeving in veel gevallen niet hebben geïmplementeerd. Overkoepelend toezicht op de bedrijven ontbreekt, veeartsen bezoeken de instanties veel te weinig en ook de controle op de worm T. spiralis voldoet niet. Bovendien ondervinden de varkens tijdens het vervoer en de slacht veel stress en pijn.

In een reactie op het rapport liet het Franse ministerie van Landbouw gisteren weten dat Frans varkensvlees veilig is om te eten, hoewel het ministerie toegaf dat de supervisie op de varkensslachterijen beter kan. Catherine Geslain Laneelle, verantwoordelijk voor voedselveiligheid, zei dat er stappen worden genomen om de controle op te voeren. Het ministerie gaat bijvoorbeeld 246 nieuwe veeartsen aannemen.

Frankrijk telt ruim 200 erkende varkensslachterijen. Binnen de EU is het land de op twee na de grootste producent en de op drie na de grootste exporteur van varkensvlees. Van de totale Franse export van varkensvlees gaat bijna 80 procent naar andere EU-lidstaten. De inspectie die in juni in Frankrijk plaatsvond, maakt deel uit van een groot EU-programma dat als doel heeft om de algehele voedselveiligheid in Europa te verbeteren.