Elke dag 71 moorden in Colombia

Het afgelopen jaar was een van de meest gewelddadige voor Colombia. Dagelijks kwamen gemiddeld 71 mensen om het leven bij gewelddadigheden en werden vier `terroristische' aanslagen gepleegd.

Dit staat in een officieel rapport over de criminaliteit in Colombia in het afgelopen jaar. Het land gaat al bijna veertig jaar gebukt onder gevechten tussen rechtse paramilitaire doodseskaders, linkse guerrillagroepen en overheidstroepen. De inzet van hun strijd heeft dikwijls betrekking op de controle over de productie van en de handel in drugs.

Volgens het rapport zijn dit jaar 25.660 mensen op gewelddadige wijze om het leven gekomen. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van 1999, toen 24.358 mensen werden vermoord. In 205 gevallen was sprake van meervoudige moorden. Daarnaast registeerde de politie dit jaar 1.480 `terroristische' aanslagen, 24 procent meer dan vorig jaar.

,,De stijging van het aantal moorden en terroristische aanslagen is voor een belangrijk deel het gevolg van de intensivering van de binnenlandse gevechten waaraan verschillende kopstukken debet zijn'', aldus generaal Alfredo Salgado, tevens plaatsvervangend hoofd van de politie. De binnenlandse tegenstellingen zijn verscherpt ondanks de pogingen van president Andres Pastrana om de grootste strijdende groeperingen, het FARC en het ELN, over te halen de wapen neer te leggen in ruil voor land. De gevechten hebben Colombia, dat verder olie, koffie en kolen levert aan de wereldmarkt, veranderd in een van de meest gewelddadige landen ter wereld.

Volgens het politierapport werden afgelopen jaar 83 aanvallen op dorpen uitgevoerd, meestal met zelfgemaakte raketten (gascylinders met explosieven), waarbij meer dan duizend gebouwen werden verwoest. Zeventig van deze aanvallen zouden op het conto van het FARC moeten worden geschreven, negen op dat van het ELN.

In het rapport wordt geen melding gemaakt van de ontvoering van kinderen. Colombia heeft de reputatie het land van de meeste kidnappingen ter wereld te zijn. De onafhankelijke Pais Libre-groep, die ontvoeringen van kinderen bijhoudt, telde in het Zuid-Ameriokaanse land tot november 3.029 kidnappingen. Dat waren er 84 meer dan in heel 19999. Generaal Salgado bevestigde dat er sprake was van een beduidende stijging van het aantal ontvoeringen dit jaar. Meer dan de helft komt volgens hem voor rekening van milities die met het losgeld hun strijd financieren.