Duits vlees keert terug in de winkel

Vanaf volgende week is in supermarkten en delicatessenzaken weer Duits rundvlees te koop. Dat is gisteren besloten na overleg tussen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van VWS.

Adjunct-directeur Roorda van het CBL zei zich goed te kunnen voorstellen dat consumenten ,,door de bomen het bos niet meer zien'', maar benadrukt dat de vleesproducten veilig zijn. De waren komen pas in de schappen na goedkeuring door de Keuringsdienst van Waren of met instemming van de veterinaire inspectie in Duitsland. ,,De producten moeten zijn voorzien van een slachtcertificaat'', aldus Roorda. Dat document moet de garantie bieden dat in het (rund)vleesproduct geen risicomateriaal is verwerkt. Hiervoor geldt sinds 1 oktober van dit jaar een Europees verbod. Nederland en andere Europese landen besloten al eerder om een advies uit 1997 op te volgen. Dat hield in dat geen ruggenmerg, hersenen, ogen of tonsillen meer in vleeswaar worden verwerkt. In Duitsland en andere landen kon dat nog wel. Nadat in Duitsland een zesde geval van BSE was ontdekt, concludeerde de Duitse minister van Landbouw dat producten van vóór 1 oktober niet zonder risico voor de consument waren. De Keuringsdienst van Waren en het ministerie van VWS namen vorige week vrijdagavond het besluit alle in aanmerking komende Duitse vleesproducten uit de Nederlandse winkels te verwijderen. Intussen zijn de afgelopen maanden in Duitsland zeven gevallen van BSE geconstateerd.

In ons land is het achtste geval van BSE vastgesteld. Het betreft een zesjarige koe van een veehouder in Punthorst (Staphorst). Het bedrijf is gesloten en de 48 koeien die er op stal staan worden morgen afgevoerd naar het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid in Lelystad. De hersenen worden onderzocht op BSE, de kadavers verbrand. Ook de levende `familie' van het besmette dier zal worden onderzocht. Een dierenarts meldde op 19 december dat de zesjarige koe Martha35 vermoedelijk leed aan de gekkekoeienziekte, waarna het dier naar Lelystad is afgevoerd. Onderzoek maakte gisteren duidelijk dat het om BSE ging. Deskundigen verwachten volgende maand een toename van BSE-meldingen wanneer koeien op grote schaal worden getest.

Uit een onlangs gepubliceerd EU-rapport blijkt dat Franse varkensslachterijen de EU-regels voor verwerking, versnijding en hygiëne met voeten treden.

BORST EIST STANDPUNT EU: pagina 3

VARKENSSLACHT: pagina 17