Djindjic verlangt actie tegen Albanezen

De beoogde premier van de Joegoslavische deelrepubliek Servië, Zoran Djindjic, geeft de VN-vredesmacht in Kosovo (KFOR) twintig dagen de tijd om de veiligheid in het zuiden van Servië te herstellen. Djindjic, leider van de Democratische Oppositie van Servië (DOS) die bij de verkiezingen van vorige week zaterdag een grote overwinning behaalde, stelt dit ultimatum in een vraaggesprek in het Duitse weekblad Der Spiegel.

Langs de grens met de Servische provincie Kosovo, die sinds vorig jaar onder bestuur van de Verenigde Naties staat, worden de laatste maanden regelmatig botsingen gemeld tussen Serviërs en Kosovo-Albanezen. Volgens Djindjic betreft het schendingen van de gedemilitariseerde zone tussen Kosovo en de rest van Servië, die vorig jaar juni na de NAVO-bombardementen op Servië werd overeengekomen. Hij schrijft de ongeregeldheden toe aan de Albanezen die streven naar afscheiding van Kosovo van Servië.

Als de orde in de zone niet snel wordt hersteld door de VN-troepen, zal Belgrado zelf ingrijpen, aldus Djindjic.