Bloedstollend

Op de grote Narita-luchthaven bij Tokyo zijn de laatste acht jaar 25 mensen kort na een vliegreis aan trombose overleden. Het waren voornamelijk zwaarlijvige ouderen die tijdens de vlucht veel alcohol hadden gedronken. Jaarlijks neemt de kliniek op de luchthaven 150 tot 200 passagiers op met veneuze trombose na een vlucht. Eenderde van hen is er enige tijd ernstig aan toe, zei ziekenhuisdirecteur dr. Toshiro Makino.

Vliegtuigtrombose kwam begin oktober prominent in het nieuws toen een 28-jarige vrouw op een Britse luchthaven stierf aan een bloedstolsel dat waarschijnlijk was ontstaan nadat ze op een vlucht uit Australië 20 uur in een vliegtuigstoel. Slachtoffers van vliegtuigtrombose hebben we hier nooit gezien, zeiden medewerkers van de medische dienst van Schiphol toen. En onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam publiceerden kort daarna (The Lancet, 28 okt.) een onderzoek waaruit bleek dat lange vluchten geen tromboserisico inhouden.

Deze krant kreeg na publicatie van die gegevens ettelijke brieven en telefoontjes van nabestaanden van mensen die in Nederland aan trombose waren overleden kort na een lange vliegreis. The Lancet plaatste 14 dagen later (11 nov.) een onderzoeksverslag van Noren die een mogelijk mechanisme voor het ontstaan van trombose onder de verlaagde luchtdruk die in vliegtuigcabines heerst.

Japan Airlines heeft sinds 12 december een waarschuwing op haar website staan: ``Reizigers op lange-afstandvluchten adviseren we om nu en dan oefeningen te doen en om veel water of frisdrank te drinken om dehydratie te voorkomen. Tijdens lange vluchten draaien we een video met instructies voor oefeningen die passagiers in hun stoel kunnen uitvoeren.'' De KLM beperkt haar reisadviezen tot tips voor vaccinaties en gezond eten en zonnen in ver weg gelegen bestemmingen, maar over het voorkomen van complicaties tijdens de reis ernaartoe rept de nationale luchtvaartmaatschappij niet.

    • Wim Köhler