Beste hockeyer van de wereld

Stephan Veen is de man die in de hockeyfinale van de Olympische Spelen in Sydney drie doelpunten maakte en vervolgens in de strafballenserie de laatste en dus beslissende strafbal koelbloedig benutte, waardoor het Nederlands hockeyteam de gouden medaille behaalde.

De 30-jarige Veen nam na de Spelen van Sydney afscheid van het tophockey. In zijn carrière was hij eerst aanvaller en later middenvelder. Hij werd veelgeprezen om zijn snelheid en techniek. Hij was ook de specialist van de tip-in. Veen nam in totaal driemaal deel aan de Olympische Spelen. In 1992 werd hij in Barcelona vierde met Nederland. In 1996 werd hij in Atlanta met Nederland olympisch kampioen na winst in de finale op Spanje. Dezelfde prestatie leverde hij eerder dit jaar in Sydney, na een zege op Zuid-Korea.

Veen was aanvoerder van het Nederlands elftal. Hij speelde twaalf jaar voor de Wassenaarse club HGC en twaalf jaar voor het Nederlands elftal, 275 keer in totaal. Hij won naast twee olympische titels en twee wereldtitels ook twee keer de Champions Trophy. Hij werd in 1998 en in 2000 verkozen tot beste hockeyer van de wereld.

Zijn vader Sietze speelde in de jaren zestig betaald voetbal voor onder andere De Graafschap. Stephan Veen is als econoom werkzaam op de afdeling fusies en overnamen van een grote bank.