Barend & Van Dorp (1)

Gelukkig woon ik al enkele jaren niet meer in Nederland, maar langs deze weg wil ik me toch mengen in een nogal delicate kwestie, namelijk de Nederlandse mentaliteit en de daarmee helaas gepaard gaande overdreven moraliteit. In het bezit van een Nederlands paspoort voel ik me in zekere zin toch verantwoordelijk voor het gedrag van mijn Nederlandse medeburgers. Met grote verbazing las ik gisteravond de rubriek Van de week over `Barend & Van Dorp' (Z, 23 dec.). Etty wil haar solidariteit betuigen met de presentatoren, maar vindt het stiekem toch verwerpelijk dat zij hebben toegegeven aan de eisen van de Hell's Angels. `Desnoods', schrijft Etty, `moeten we alle Hilversumse studio's (laten) omsingelen door de luchtmobiele brigade en wachten totdat de motorengerds als criminele organistatie zijn verboden en ontbonden.' Pfoeeh, moeten we die jongens aan zulke gevaren blootstellen? We weten tot wat voor ellende zoiets kan leiden, kijk naar Srebrenica. En Etty: `motorengerds', `criminele organisatie'? Pas op! We hebben het wel over Nederland, een modern land, waar iemand pas schuldig is als zijn schuld is bewezen. Een beetje meer vertrouwen in ons opsporingsapparaat! Ik vind het juist wel stoere gasten, die Hell's Angels. Met hun wapperende haren en knallende motoren brengen ze tenminste wat sfeer in het Nederlandse laagland.

Eventjes verderop in het stukje bespreekt Etty nog in één pennnestreek het verbod op het vertoon van de nieuwe Ajax-film in enkele niet-hoofdstedelijke bioscopen. Dit verbod kan nog net haar goedkeuring wegdragen. Dit morele dilemma (namelijk of zo'n film niet overal vertoond zou moeten kunnen worden) valt nog net binnen de grens van Etty. Hier hoeven we desbetreffende bioscopen dus niet te laten omsingelen. Gelukkig maar, want aan dit soort militaire operaties hangt wel een behoorlijk prijskaartje.

Het geval Barend & Van Dorp overtreedt de wet van Etty dus duidelijk wel. En Etty wil niet de Zwarte Pieten maar vindt het eigenlijk toch niet helemaal juist dat de heren gewoon verder gaan met hun show. Zelf geeft ze ook niet het goede voorbeeld, en schrijft ze rustig verder. Ook van haar kant geen staking, maar `business as usual'. En dan is het moment daar om toch nog wat zwarte pieten uit te delen. Jan Mulder, de ex-voetballer, die niet duidelijk genoeg stelling heeft genomen (volgens de wet van Etty) tegen de Hell's Angels, net zo min als `de' politiek en `de' media. Hoever het maatschappelijk gezag onder de regering van Kok nog wordt uitgehold en hoever de normen en waarden achteruit gaan, maakt me nu niet meer uit. Ik kan met gerust hart in het buitenland blijven; we hebben in Elsbeth Etty een nieuwe sterke hand gevonden voor de toekomst. Wat mij betreft hoeven we niet eens verkiezingen uit te schrijven als Kok is uitgerangeerd.

Als ik in de avond door een Nederlandse woonwijk loop, staat in negentig procent van de gevallen de televisie centraal in de woonkamer. Daarvoor (daarachter, van de kijker uit gezien) zit een doorsnee, naar ik mag aannemen, van de Nederlanse samenleving. Deze mens wil vermaakt worden door deze televisie. Deze mens wil entertainment, hem geboden door onder anderen Barend & Van Dorp. Deze mens wil het Nederlandse sprookje niet verpest `zien' worden door stukjes als die van Etty (en leest trouwens toch geen krant). Zo slecht is het toch helemaal niet gesteld in Nederland. We zijn toch rijk, we hebben een tv en een video, laat ons toch met rust. Val ons niet lastig met Afrika, China, milieu en `mensenrechten'. In Nederland hebben we toch mensenrechten en gescheiden afval? En desnoods grijpt de politie in.

Naast het stukje van Etty is een foto afgebeeld van de twee tv-persoonlijkheden Barend & Van Dorp, verkleed als politieagent. Ik vind dat de foto van deze twee Nederlandse tv-komieken model staat voor de lachwekkende staat van het Nederlandse gezag en het onrustbarende tolerantieniveau van de Nederlandse samenleving. Alles moet maar kunnen. Maar duizend bommen en granaten, laten we dan ook niet zeuren als mensen doen wat ze willen en bovendien mogen! Nee, neem liever mijn leus voor het nieuwe jaar: `Dood aan de democratie, vive l'empereuse!!!'

    • H.D. van den Boemerang