Asielzoekers zagen steppe Kazachstan voor Duitsland aan

De politie in het noorden van Kazachstan heeft donderdag een groep van 24 uitgeputte asielzoekers aangetroffen die afkomstig zijn uit Sri Lanka. De groep droeg een overleden landgenoot bij zich.

De Sri-Lankezen, allemaal mannen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar, vertelden dat ze al vier dagen door het ijzig koude, besneeuwde steppengebied rondtrokken in de veronderstelling in Duitsland te zijn. De dode was volgens hen door de kou overleden.

Een van de asielzoekers, De enige in het gezelschap die Engels sprak, vertelde de politie dat ,,een zakenman'' had beloofd hen zonder visa via Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten naar Duitsland te brengen. De groep was in november per vliegtuig van Dubai naar Omsk in Siberië gebracht. Daar werden ze bijna drie weken opgesloten in een huis. Tot hun verbazing kwamen er steeds meer illegale emigranten uit Sri Lanka bij. Uiteindelijk werd de groep in het laadruim van een vrachtwagen vervoerd en bereikten ze na ongeveer vijf uur reizen de plaats van bestemming.

De smokkelaars zeiden dat ze in Duitsland waren en lieten hen midden in de steppe achter in de buurt van de stad Pavlodar, zo'n vierhonderd kilometer ten zuidwesten van Omsk. De smokkelaars vertelden in welke richting ze moesten lopen en waarschuwden hen dat ze politieposten te allen tijde moesten vermijden.

De politie van Pavlodar werd op de groep geattendeerd door mensen uit de buurt die zeiden dat ze vreemdelingen hadden zien ronddolen. Vijf van hen hadden geen identiteitspapieren bij zich en bij de rest waren visa uit de paspoorten verwijderd, waardoor het moeilijk is om hun verhaal te controleren.

De politie denkt nog een aantal dagen nodig te hebben om te beslissen wat er met de Sri-Lankezen moet gebeuren. Intussen worden ze opgevangen en medisch behandeld in een tehuis voor daklozen.