Winters weer in Amerika

Zware sneeuwval en koude veroorzaken in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië nog steeds grote problemen. In de VS zijn inmiddels 36 doden gevallen en president Clinton heeft in de staten Oklahoma en Arkansas de noodtoestand uitgeroepen.

De meeste doden in de VS vielen in de staat Texas: 22. In die staat kwamen afgelopen nacht meer dan 1000 automobilisten vast te zitten in de sneeuw. In totaal zitten in verschillende staten meer dan 500.000 huishoudens zonder stroom. Weerkundigen vrezen dat het noodweer de komende dagen de staten aan de noordelijke oostkust zal bereiken. Daar zouden ook twee stormfronten bij elkaar komen, die met name in New York zware sneeuwval en hevige wind zullen veroorzaken.

In Groot-Brittannië veroorzaakt het winterse weer een grote verkeerschaos. De politie heeft automobilisten gewaarschuwd zich niet op de weg te begeven, behalve als dat strikt noodzakelijk is. Vrijwel door het hele land ligt een dik pak sneeuw, en in Schotland sneeuwt het nog hevig. Daarnaast is het ook flink koud, is sommige delen van het land werd het min 13 graden Celcius. Veel luchthavens kunnen nog steeds geen vluchten uitvoeren. Met name in Liverpool, Luton (Londen), Glasgow en East Midlands strandden duizenden passagiers. In Cardiff gleed een uitgeweken jumbo van de landingsbaan, niemand raakte gewond.

Ook in Zuid-Europa zorgt het winterweer voor problemen. Het zuiden van Italië heeft last van overvloedige regenval.