Vredesmacht naar grens Guinee, Liberia

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas stuurt binnen één maand een vredesmacht van 1600 man naar het grensgebied van Guinee, Sierra Leone en Liberia. Dit hebben de ministers van Defensie en de legerleiders van de negen Ecowas-staten gisteren besloten in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Nigeria, Senegal, Mali en Niger zullen de troepen leveren voor de vredesmacht, die moet gaan voorkomen dat over de grenzen gewapende aanvallen plaatsvinden in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Sinds september hebben er hevige gevechten plaats in de grensstreek van Guinee.

Volgens Guinee sponsort de Liberiaanse president Charles Taylor deze aanvallen en gebruikt hij daarvoor rebellen in Sierra Leone, waarmee hij nauwe commerciële en militaire relaties onderhoudt. Taylor op zijn beurt houdt Guinee verantwoordelijk voor acties van Liberiaanse rebellen op zijn grondgebied.

Het grensgebied tussen de drie landen bestaat uit dicht oerwoud en het valt moeilijk waar te nemen wie welke rebellenbeweging steunt. Taylor, die bekend staat als de `gangster van West-Afrika', is in het verleden herhaaldelijk door Londen, Washington en de Verenigde Naties beschuldigd de regio te destabiliseren door steun aan rebellenbewegingen. Een VN-commissie die de illegale handel in diamanten uit Sierra Leone onderzocht, stelde daarom vorige week voor om sancties tegen Liberia in te stellen.

Guinee was tot september gespaard gebleven voor grote rebellenactiviteit. Sinds de gevechten in die maand uitbraken zijn honderden inwoners van Guinee gedood en zijn talloze dorpen vernietigd. Bovendien raakten honderdduizenden vluchtelingen uit Sierra Leone en Liberia op drift. Het UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, ondervindt grote moeilijkheden in het ontoegankelijke gebied om de ontheemden te voeden.

Guinee, bestuurd door de autoritaire maar democratisch gekozen president Lansana Conté, kent een kleine verzetsbeweging. De regering ging in de afgelopen weken traditionele tribale milities bewapenen om de rebellen te bestrijden. Zij onderscheiden zich, net als de rebellen, door hun brute optreden tegen burgers.