VNU moest bod Nielsen verhogen

VNU heeft zijn bod op marktonderzoekbureau AC Nielsen in twee maanden tijd met 15 procent moeten verhogen voordat de Amerikanen met de overname ter waarde van bijna 6 miljard gulden akkoord wilden gaan.

Dat blijkt uit gegevens die AC Nielsen bij de Amerikaanse beurscommissie, Securities and Exchange Commission (SEC), heeft gedeponeerd. Amerikaanse ondernemingen zijn wettelijk verplicht meer en frequenter informatie te verschaffen aan hun beleggers dan bedrijven in Nederland.

De commissarissen van AC Nielsen gingen op 7 december akkoord met het meermalen verhoogde bod, dat uiteindelijk werd vastgesteld op 36,75 dollar per aandeel AC Nielsen, zo blijkt uit een document bij de SEC. De eerste serieuze gesprekken tussen VNU en AC Nielsen dateren van september.

De gegevens die AC Nielsen bij de SEC heeft gedeponeerd bieden ruimschoots inzicht in het handjeklap dat uiteindelijk tot het geslaagde overnamebod leidde.

De bal werd aan het rollen gebracht door C. Hobbs, de topman van VNU in de Verenigde Staten, die na diverse inleidende besprekingen en presentaties op 5 oktober een voorlopig bod van 32 dollar op tafel legde. Hij kreeg direct van directievoorzitter N. Trivisonno van AC Nielsen te horen dat dit bod wat hem betreft te laag was en dat hij dezelfde reactie van zijn commissarissen verwachtte. Dat klopte. Dit bedrijf is niet te koop, had hij eerder al gezegd.

Op 10 november dineerde Trivisonno in Amsterdam met bestuursvoorzitter R. van den Bergh van VNU, die indiceerde dat VNU wel tot 35 dollar per aandeel wilde gaan. De topman van AC Nielsen suggereerde tijdens het diner dat 40 dollar wel acceptabel was.

De AC Nielsen-chef hield voet bij stuk maar stelde voor dat de wederzijdse financiële adviseurs maar eens moesten praten. Dat was op 5 december. VNU-adviseur Merrill Lynch hield vast aan 35 dollar, de adviseur van AC Nielsen vroeg om een bod dat dichter bij 40 dan bij 35 dollar lag.

Op 7 december belde Merrill Lynch 's ochtends financieel adviseur Evercore van Nielsen met nieuws: VNU ging naar 36 dollar. Later op de dag reageerde Evercore met een vraagprijs van 37,50 dollar. 's Avonds belde Hobbs met Trivisonno en zij maakten de prijs af op 36,75 dollar, dat was 16 procent meer dan de hoogste koers ooit. Op 17 december ging AC Nielsen formeel akkoord met het bod.

Morgen in de oudejaarsbijlage: de SEC-files, Nederlandse bedrijven op overnamepad in Amerika.

    • Menno Tamminga