Versatel verliest partner uit VS

Versatel heeft de samenwerking met het met bankroet bedreigde Northpoint uit San Francisco beeindigd. Het telecombedrijf uit Amsterdam koopt de Amerikanen voor 7 miljoen euro (15,4 miljoen gulden) uit.

De samenwerking, onder de naam Versapoint, werd begin dit jaar opgericht. Versapoint levert snelle internetverbindingen over traditionele telefoonlijnen. Northpoint heeft in de Verenigde Staten veel ervaring opgedaan met deze zogeheten DSL-techniek (Digital Subscriber Line). Bij de oprichting beloofden de partners elk 50 miljoen dollar in Versapoint te stoppen.

Versatel neemt alle onbetaalde rekeningen over van Versapoint. Het zal ook betalen voor een vergunning die recht geeft op het gebruik van een door Northpoint ontwikkeld besturingssysteem voor DSL. Versatel wil verder investeren in de ontwikkeling van dit besturingssysteem.

Analisten zijn positief over de deal. Northpoint had omgerekend al 58,9 miljoen gulden geïnvesteerd in de samenwerking. Het bedrag dat Versatel betaalt om het 50-procentsbelang van Northpoint af te kopen steekt daar gunstig tegenaf. De resterende 55,1 miljoen gulden van de beloofde investering hoeft Northpoint niet te betalen. Analisten verwachten wel dat Versapoint zijn pan-Europese ambities zal moeten bijstellen.

Een maand geleden keerde het tij voor Northpoint toen een overname door telecomreus Verizon niet doorging. Verizon zag af van de eerder beloofde forse investeringen in NorthPoint op een moment dat het marktklimaat voor snelle internetverbindingen slecht was.

Northpoint heeft twee weken geleden 248 werknemers ontslagen (19 procent van het personeelsbestand). Tegen Verizon is het bedrijf een rechtszaak begonnen. Northpoint eist een schadevergoeding van 1 miljard dollar.

De beurskoers van Versatel steeg vanochtend licht met 1,6 procent tot 9,35 euro per aandeel. Het aandeel van Northpoint is op dit moment ongeveer 30 dollarcent waard, een halvering ten opzichte van twee weken geleden. In januari was het aandeel ruim 33 dollar waard.

De eerste topman van Versapoint, Michael Malaga, nam in oktober afscheid om te assisteren bij de integratie van Verizon en Northpoint, waarvan hij ook bestuursvoorzitter is geweest.

DOSSIER TELECOM www.nrc.nl