Tonny de Jong op weg naar derde allroundtitel

Tonny de Jong heeft gisteren in Heerenveen de basis gelegd voor haar derde nationale allroundtitel. In het Thialf-stadion was ze op de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen allround de snelste op de drie kilometer en eindigde ze als tweede op de 500 meter, achter Annamarie Thomas, haar ploeggenote bij SpaarSelect.

Als leider in het tussenklassement start De Jong vandaag op de 1.500 meter. ,,Als dat goed gaat, kan het bijna niet meer mis gaan'', rekende ze zichzelf rijk. Morgen, de laatste dag van het NK, rest de vijf kilometer.

Renate Groenewold, de stayer uit de kernploeg van bondscoach Gerard Kemkers, beleefde een teleurstellend begin van het kampioenschap, dat vanaf vandaag ook met de NK sprint wordt gecombineerd. Haar minst sterke afstand, de 500 meter, besloot ze weliswaar met een persoonlijk record, maar op de drie kilometer kon de 24-jarige schaatsster een paar uur later niet imponeren.

Op die afstand moest ze De Jong en Marja Vis voor zich dulden. ,,Ook een Renate Groenewold die niet in goede doen is, moet een betere drie kilometer kunnen rijden'', zei ze na afloop. ,,Maar het liep niet. Klaar.''

Regerend kampioene Groenewold ging er halverwege het toernooi al van uit dat ze haar titel aan De Jong zou verspelen. Ze beseft dat het verschil te groot is geworden. ,,Zeg nooit nooit, maar ik maak me geen illusies. Tonny rijdt goed.''

Groenewold was zich ervan bewust dat ze vandaag ondanks haar `beschermde status' een goede 1.500 meter moet rijden om uitzicht te houden op één van de vier startbewijzen voor de EK, over twee weken in Baselga di Pinè. Vol vertrouwen gaat ze vanmiddag van start op de schaatsmijl.

De Jong vertelde dat ze al twee jaar niet meer zo lekker over het ijs was gegleden als gisteren in Thialf. Ze deed dat op overtuigende wijze, met krachtige en lange slagen. Vergeten was het miserabele seizoen 1999-2000, waarin ze als gevolg van overtraining in de zomermaanden van vorig jaar op de grote internationale toernooien niet meer dan een bijrol speelde.

Waar Groenewold even klaagde over `vies ijs', had De Jong niks aan te merken op het ijs. ,,Als het niet goed gaat, ligt het meestal aan jezelf'', zei de nationale kampioene van 1997 en '98. De meeste schaatsers waren tevreden over de kwaliteit van het ijs. Bij de zestien vrouwen werden tweemaal zes persoonlijke records gereden, bij de 24 mannen waren er tien pr's op de 500 meter en acht op de vijf kilometer.