Stadje

Pal naast het Philips hoofdkwartier, de Amsterdamse Rembrandttoren, nadert een kleiner kantoor zijn voltooiing. De Philipstop wil deze Breitnertoren komend voorjaar betrekken.

Werknemers in Eindhoven denken daar anders over. Drie jaar na de verhuizing naar de hoofdstad wordt weer gespeculeerd over een terugkeer naar het zuiden. Cor Boonstra, de drijvende kracht achter de verhuizing, heeft dat deels aan zichzelf te danken. De Philipstopman erkende een half jaar geleden dat de verhuizing is tegengevallen. ,,Op de wereldschaal is Amsterdam ook niet meer dan een stadje.''

Naar verluidt heeft Boonstra Singapore intern wel eens aangedragen als alternatief, maar dat is binnen Philips afgedaan als een grap. Ondanks het nieuwe Piazza kan Eindhoven qua internationale uitstraling moeilijk tegen de Aziatische stadstaat opboksen. Toch is de lichtstad niet bij voorbaat kansloos. Aanstaand topman Gerard Kleisterlee behoort tot de Philipswerknemers die niet naar Amsterdam is gekomen. Hij gaat binnenkort verhuizen. Binnen Eindhoven.

En de Eindhovenlobby komt niet alleen uit Brabant. Een Philipswerknemer uit Veyrier du Lac schrijft deze week in het personeelsblad: ,,Nu er weer een echte techneut aan het hoofd komt te staan van Philips kan het hoofdkantoor wel weer terug.''

Ook de historie stemt hoopvol. Philpstopmannen hebben vaker de erfenis van hun voorganger afgebroken. Zo maakte Boonstra korte metten met de mediabedrijven van Jan Timmer. Jammer dat de oude lichttoren in Eindhoven bezet is. Welke architect bouwt voor Kleisterlee een hoge toren met een slanke top? Mooie gelegenheid om in de hogere regionen nog wat te snijden.

    • Michiel van Nieuwstadt