SCHUIMTAART MET CRANBERRY'S

Dit recept komt uit een prachtig kookboek van de Franse chef-kok Georges Perrier, eigenaar van het restaurant Le Bec-Fin in Philadelphia in Amerika. Naast een indrukwekkende selectie klassieke recepten uit de Franse haute cuisine, beschrijft hij ook spannende recepten met Noord-Amerikaanse ingrediënten. Deze feestelijke taart is daar een mooi voorbeeld van.

Doe de boter, bloemsoorten en het zout in een kom en zet 30 minuten in het vriesvak. Doe het mengsel dan in een keukenmachine en draai met korte stootjes tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg het water toe en draai tot een samenhangende bal deeg. Voeg zo nodig een aantal extra theelepels water toe tot u een samenhangend deeg hebt. Draai niet te lang. Wikkel het deeg in folie en zet minstens 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200° C. Rol het deeg vrij dun uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed er een springvorm van 25 cm doorsnee mee en zet 20 minuten in de koelkast. Bekleed de taartschelp met aluminiumfolie, vul met gedroogde bonen of rijst en bak 15 minuten blind in de oven. Verwijder de bonen en folie en laat afkoelen.

Zet de oven op 180° C. Meng de amandelen met de maïzena en kaneel in een kleine kom. Klop de eiwitten met het zout tot zachte pieken. Strooi er de suiker over en klop tot het eiwit bijna stevig en glanzend is. Voeg het citroensap toe en klop tot het schuim stevig is en glanst. Spatel er zorgvuldig het amandelmengsel en de cranberry's door. Schep de vulling in de deegschelp en strijk de bovenkant glad. Bestuif met poedersuiker. Zet 30 minuten op de onderste richel in de oven, of tot het schuim stevig en goudbruin is. Laat afkoelen, snijd in punten en dien op.

    • Kim Maclean