Rundvlees

In NRC Handelsblad van 23 december werd gemeld dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert bepaalde rundvleeswaren uit Duitsland niet te eten. De Keuringsdienst van Waren heeft onmiddellijke verwijdering van deze producten uit de winkels gelast.

Duitsland telde tot nu toe vijf gevallen van BSE, evenveel als Nederland, maar volgens de krant `rees het vermoeden' dat nog eens 3 (drie!) Duitse koeien besmet waren. En dùs moest de Duitse worst meteen worden verboden! Op straffe van boetes bij onmiddellijke controle! Dat impliceert een acuut gevaar voor de volksgezondheid in vergelijking waarmee een plotse epidemie van het ebolavirus in Amsterdam geheel in het niet zou zinken. Immers, als acht Duitse BSE-besmette koeien voor meer dan 100 miljoen consumenten (80 miljoen Duitsers, 16 miljoen Nederlanders, 8 miljoen Oostenrijkers) kennelijk een onaanvaardbaar risico blijken op te leveren, dan moet er toch sprake zijn van een potentiële catastrofe waarvoor de hele Europese Unie onmiddellijk in het geweer moet komen om de arme bevolking eens zeer grondig tekst en uitleg te geven. Hoe groot is het risico eigenlijk? Hoe lang hadden wij al geen worst moeten eten?

    • D.F. Rijkels Wassenaar