Pleitbezorger antiraketschild

Onder scheidend president Clinton zat hij al een invloedrijke adviescommissie over raketten voor, onder de nieuwe president van de Verenigde Staten komt hij zelf aan het roer: Donald Rumsfeld wordt nieuwe minister van Defensie van de enig overgebleven supermacht ter wereld.

Aanstaand president Bush droeg Rumsfeld gisteren, tot veler verrassing, voor. Daarmee heeft Bush, drie weken voordat hij op 20 januari het presidentschap overneemt, de trojka rond die het buitenlands beleid van de Verenigde Staten gestalte moet geven. Eerder al had Bush gekozen voor Colin Powell op Buitenlandse Zaken en Condoleezza Rice als nationale veiligheidsadviseur.

Rumsfeld (68) behoort met vice-president `Dick' Cheney en Powell tot de oud-gedienden in het Bush-team. Deden Cheney en Powell, respectievelijk als minister van Defensie en als chef-staf van het VS-leger, hun Washingtonse ervaring op in het begin van de jaren negentig ten tijde van de Golfoorlog, Rumsfeld diende halverwege de jaren zeventig, toen de Koude Oorlog nog volop woedde, eerst als staf-chef van het Witte Huis en aansluitend twee jaar als minister van Defensie – de jongste in de VS-geschiedenis – onder president Ford. In die rol was hij medeverantwoordelijk voor de terugtrekking van de VS uit Vietnam.

Fords voorganger Nixon benoemde Rumsfeld in 1969 tot adviseur voor economische zaken. Hij had toen zeven jaar in het Huis van Afgevaardigden gezeten op een (Republikeinse) zetel van de staat Illinois. In 1973 stuurde Nixon hem naar Brussel als VS-ambassadeur bij de NAVO.

Na zijn aftreden als minister van Defensie in 1977 bekleedde Rumsfeld verschillende topposities in het Amerikaanse bedrijfsleven, onder andere bij het farmacieconcern G.D. Searle & Co., de investmentbank William Blair & Co., het elektronicabedrijf General Instrument Corp. en laatstelijk bij het biotechnologieconcern Gilead Sciences Inc.

Opzien baarde Rumsfeld ruim twee jaar geleden als voorzitter van een gezaghebbende commissie, die de kwetsbaarheid van een aanval met langeafstandraketten op de VS beduidend hoger inschatte dan in de officiële rapportages van de buitenlandse inlichtingendienst CIA. Volgens de CIA waren er behalve de bekende kernmachtmogendheden geen landen die de VS konden bedreigen. De commissie-Rumsfeld toonde aan dat landen als Iran, Noord-Korea en eventueel Irak wel degelijk voor een bedreigende verrassing zouden kunnen zorgen.

De CIA stelde zijn prognoses bij en president Clinton haalde, tot grote ergernis van Rusland en China, de plannen voor een antirakettenschild uit de kast – zonder er overigens een beslissing over te nemen. Die is aan zijn opvolger Bush, die campagne voerde met de belofte dat er zo'n verdedigingssysteem zal komen. Daarvoor heeft hij in de persooon van Rumsfeld een fervent pleitbezorger gevonden, die het jaarbudget van het Pentagon van 310 miljard dollar vrijwel zeker een opwaartse impuls zal geven.