Philips stijgt op laatste handelsdag

Op de laatste handelsdag van het jaar werd vanmorgen de lijn van de afgelopen dagen voortgezet. De grote Nederlandse beursfondsen boekten lichte winsten op een buitengewoon rustige beurs.

Onder de aandelen uit de AEX-index was Philips de grote winnaar. Het aandeel klom op de valreep nog bijna 4 procent aan het einde van een hectisch beursjaar. De elektronicafabrikant opende het jaar op 35,35 euro en bereikte in september een hoogtepunt op 57,25 euro. Daarna ging de koers met horten en stoten omlaag. Philips noteerde vroeg in de middag 39,23 euro. De weinige beleggers die nog in de markt zijn bleken vanmorgen positief gestemd te zijn. Verreweg het merendeel van de hoofdfondsen kon een stijging noteren. Bierbrouwer Heineken, dat zijn beurswaarde dit jaar met meer dan eenderde heeft vergroot, was met een daling van 0,8 procent een uitzondering. Het aandeel kostte rond het middaguur 65,50 euro. Heineken begon het jaar net boven de 45 euro.

Ook Unilever heeft een goed jaar op de beurs achter de rug. De marktwaarde van de zeep- en voedingsmiddelenfabrikant steeg met bijna een kwart. Vanmorgen moest het Brits-Nederlandse bedrijf een fractie van die winst inleveren op 68,50 euro. De financiële waarden stonden net als de afgelopen dagen in de belangstelling. ABN Amro klom een procent naar 24,54 euro, Fortis dikte 0,8 procent aan op 34,83 euro en Aegon won een half procent op 44,85. Bank en verzekeraar ING, dat hoog scoort in de lijst van beurswinnaars van het afgelopen jaar, kreeg er vanochtend nog een half procent bij op 85,93 euro.

De AEX-index steeg met bijna een procent naar 646,20 punten. Precies een jaar geleden sloot de graadmeter op 662,45 punten

Internetaanbieder World Online, inmiddels overgenomen door het Italiaanse Tiscali, sloot het jaar in stijl af. Het meest beruchte aandeel van 2000 zakte vanmorgen bijna 5 procent in waarde, naar aanleiding van tumult over rechtszaken tussen de Vereniging van Effectenbezitters en het nieuwe moederbedrijf. Het aandeel World Online, dat in maart een notering kreeg op 43 euro, was aan het begin van de middag 8,95 euro waard.

Een ander fonds dat het afgelopen jaar zijn beurswaarde gedecimeerd zag worden is Versatel. Vanmorgen werd bekend dat het telecombedrijf de samenwerking met het Amerikaanse Northpoint stopzet. De beleggers reageerden nauwelijks op het nieuws: Versatel steeg iets meer dan een procent naar 9,30 euro.

Ook andere fondsen in de telecom en de technologie zaten in de lift omhoog. De aandelen van bedrijven als UPC, KPN, KPNQwest en Getronics zijn dit jaar allemaal meer dan de helft goedkoper geworden, maar vanmorgen kregen ze steun van koopjesjagers. UPC klom meer dan 3 procent, KPN noteerde rond het middaguur ruim boven de 12 euro, KPNQwest steeg 3 procent en Getronics kreeg er 1,8 procent bij.