Pas verschenen

LITERATUUR

De mooiste van Yeats. Samengebracht door Koen Stassijns en Ivo van Strijtem. Vert. Koen Stassijns, Ivo van Strijtem, Ben Cami, Paul Caes, Jan Eijkelboom, Adriaan Roland Holst, Hedwig Schwall en Geert van Istendael.

Lannoo/Atlas,158 blz. ƒ29,90

Bundel met nieuwe en oude vertalingen van de gedichten van de Ier W.B. Yeats. (1865-1939). `Een dichter is essentieel iemand die absoluut eerlijk moet leven, of beter gezegd hoe beter zijn gedichten hoe eerlijker zijn leven; [...] men moet beseffen dat zijn dichtkunst geen bloem zonder wortels is, maar de taal van een man.'

(W.B. Yeats)

Hans Andreus: Verzamelde gedichten,

Bert Bakker, 1173 blz. ƒ69,50

Een nieuwe uitgave met alle dichtbundels en losse gedichten van de Vijftiger Hans Andreus (1926-1977), pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant. Met onder andere de dichtbundel Muziek voor kijkdieren, zijn debuut in boekvorm (1951). De samenstelling en tekstverzorging is van Gerrit Borgers, Jan van der Vegt en Pim de Vroomen.

Drs. P & Marjolein Kool: Wis-en natuurlyriek,

Nijgh & Van Ditmar, 189 blz. ƒ29,90

`Het absolute nulpunt/ Is geen kermisattractie of flauwekulstunt/ Het is de allerlaagst denkbare temperatuur/ En dan mag men wel spreken van bijzonder guur.' Poëziebundel voor alfa's én bèta's. Voorzien van onder andere een chemisch supplement en een portrettengalerij van bekende wis- en natuurkundigen. In het voorwoord zeggen Marjolein Kool & Drs. P: `[De alfa's zullen] spelenderwijs ingevoerd worden in de wet van Buys Ballot en de vorm van de kudo-octaëder. De bèta's zullen verheugd ontdekken dat er ook versvormen bestaan die gebonden zijn aan wetten, regels en formules.'

Jostein Gaarder: Maya (Maya). Vert. Kim Snoeijing en Lucy Pijttersen,

De Prom/Houtekiet, 382 blz. ƒ49,95

Roman waarin filosofische, theologische en natuurwetenschappelijke theorieën over het ontstaan en de zin van het leven aan bod komen. Gaarders internationale bestseller De wereld van Sofie (1991) is verfilmd en op 30 november jl. in première gegaan.

Fernando Pessoa: Het uur van de Duivel (A bora do Diabo).

Vert. August Willemsen.

De Arbeiderspers, 52 blz. ƒ24,90

August Willemsen vertaalt het complete werk van de Portugese dichter en schrijver Fernando Pessoa (1888-1935). Het uur van de duivel is deel 2 van de `Pessoa-bibliotheek'. Om kennis te maken met het werk schreef Willemsen de monografie:Fernando Pessoa: het ik als vreemde. De Arbeiderspers, 109 blz, ƒ24,90).

Marguerite Yourcenar: Nauwkeurig, met verbeten hartstocht. Brieven aan haar vrienden en enkele anderen (Lettres à ses amis et quelques autres), Vert. Jan Versteeg, De Arbeiderspers, 284 blz. ƒ49,50

Deel 240 in de reeks Privé-domein. Bloemlezing met postuum verschenen bbrieven van de Franse schrijfster Marquerite Yourcenar (1903-1987). Jenny Tuin maakte een keuze uit Lettres à ses amis et quelques autres, uitgebracht in 1995 en samengesteld door Joseph Brami en Michèle Sarde die voor de Nederlandse vertaling het voorwoord schreef.

NON FICTIE

Jan Peet: `Rente zonder bijsmaak'. Een geschiedenis van de Algemene Spaarbank Nederland en van haar ontwikkeling naar een ethische bedrijfsvoering, 1960-2000. Stichting Beheer IISG, 430 blz. ƒ49,90

Opgericht in 1960 als spaarbank van de socialistische vakcentrale, het NVV, richtte de ASN zich op maatschappelijk verantwoord ondernemen en bankieren. Dit boek belicht zowel de successen van een `kritisch' beleggingsbeleid als de vele problemen die dat met zich meebrengt.

Dolf Broekhuizen: De Stijl toen/J.J.P. Oud nu. De bijdrage van architect J.J.P. Oud aan herdenken, herstellen en bouwen in Nederland (1938-1963).

NAi Uitgevers, 384 blz. ƒ65,–

Boek over de minder bekende projecten van de grote architect Oud van na 1933. Er werden voor deze studie uit zijn omvangrijk werk elf projecten geselecteerd waaronder het nationaal Monument op de Dam, het voorstel voor de herbouw van de St.-Laurenskerk in Rotterdam en ontwerpen voor scholen, banken, kantoren en winkelcomplexen.

Catharina L. van Groningen: De Utrechtse heuvelrug. Deel 2: De Stichtse Lustwarande, Dorpen en landelijk gebied. Waanders, 344 blz. ƒ95,–

Na het eerste deel waarin de de buitens en de tuinen werden behandeld, komen hier de dorpen en het land aan bod en de enige stad, Rhenen. Zoals alle delen in deze serie `De Nederlandse monumenten van geschiedenis en kunst' van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, systematisch van opzet en goed geïllustreerd met foto's en tekeningen.

J.A.M.F. Vaessen e.a. (red.): Jaarboek 2000. Nederlands Openluchtmuseum. SUN/Nederlands Openluchtmuseum, 268 blz. ƒ49,50

Zoals elk jaar weer een mooi verzorgd jaarboek met bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Deze maal: De invloed van Amerika op het kleedgedrag in Nederland, de cultuur van het gespierde lichaam, volkstuinen in Nederland en nog een aantal bijdragen over de collectie en de presentatie van het museum.