Nederlanders bereiken Zuidpool

Twee Nederlandse poolreizigers, Marc Cornelissen en Wilco van Rooijen, zijn gisteren op de Zuidpool aangekomen. Dat heeft de organisator van de expeditie bekendgemaakt. Ze zijn de eerste Nederlanders die zowel de Noordpool als de Zuidpool hebben bereikt. In 1997 bereikten Cornelissen en Van Rooijen de Noordpool.

Cornelissen en Van Rooijen vertrokken begin vorige maand van de basis Patriot Hills op Antarctica. Ze legden sindsdien op ski's 1.150 kilometer af. Het tweetal is op zijn tocht niet bevoorraad. Het duo had voedsel, slaapzakken en andere bagage bij zich, die het op sledes achter zich aantrok.

Cornelissen en Van Rooijen bevinden zich thans op de basis Scott Amundsen. Ze zijn van plan op eigen kracht terug te keren naar Patriot Hills. Daar hopen ze ruim drie weken over te doen. De organisator van de expeditie, het in Nederland gevestigde Sasquatch Expeditions, zei vanochtend op het Radio 1 Journaal dat het tweetal vóór eind januari uit het poolgebied weg moet zijn, omdat de temperaturen daar in februari kunnen dalen tot ,,veertig of zelfs zestig graden onder nul''.

De terugweg gaat sneller dan de heenreis omdat Cornelissen en Van Rooijen zich straks voort kunnen laten trekken door vliegers die ze bij zich hebben. Op de heenweg was dit door de tegenwind nauwelijks mogelijk.