Letsbuyit.com wil uitstel van betaling

Letsbuyit.com gaat via de rechter uitstel van betaling vragen. De notering van het zwaar verliesgevende internetbedrijf aan de effectenbeurs van Frankfurt is vanochtend opgeschort. Dat heeft het beursbestuur bekendgemaakt.

Het bedrijf, dat voor groepen consumenten kortingen bedingt bij fabrikanten, heeft moeite met het vinden van kapitaalverschaffers die de aanloopverliezen (nog zeker tot 2003) willen financieren. In juli ging het bedrijf naar de beurs. Bij die gelegenheid werd 66 miljoen euro (ruim 145 miljoen gulden) opgehaald. Daarvan was na vijf weken 61 miljoen euro over.

Het bedrag dat op dit moment nog over is, is niet voldoende om het twee jaar uit te zingen. ,,We hebben tijd nodig om een oplossing voor het financieringsprobleem te vinden'', aldus woordvoerder Ernst Bökenkamp. Volgens Bökenkamp is de situatie ,,serieus'', maar van een faillissement is geen sprake. Bij een surceance worden schuldeisers in de wachtkamer gezet. ,,We willen het geld gebruiken om de business draaiende te houden'', aldus Bökenkamp.

In augustus kondigde het bedrijf een reorganisatie aan na tegenvallende halfjaarcijfers. Op het Nederlandse hoofdkantoor zijn acht van de vijftig banen geschrapt. In heel Europa zijn tachtig van de vierhonderd werknemers hun baan kwijtgeraakt.

In de zes maanden tot 1 september behaalde Letsbuyit.com een omzet van 11,2 miljoen euro (24,6 miljoen gulden). In diezelfde periode bedroeg het verlies 67,3 miljoen euro (148 miljoen gulden). Letsbuyit heeft ongeveer 1,1 miljoen gebruikers in veertien landen.