JASPERINA DE JONG

Toen de Portret-serie van Brigadoon drie jaar geleden begon met een overzicht van de vocale carrière van Jasperina de Jong, kon dat niet meer dan een klein deel van haar complete oeuvre omvatten. Er stonden 38 nummers op, maar er was natuurlijk veel meer. Nu is er een tweede deel met 40 liedjes. De helft daarvan is nooit eerder op de plaat uitgebracht; het zijn opnamen uit radio- en tv-programma's die ook onbekende kanten van de zangeres laten horen. Zoals een fijnzinnig Les parapluies de Cherbourgh in het Frans, een Duitse vertaling van het charmante Dobbe dobbe doe en het ontroerende Prins-Gemaal over prins Claus: ,,U schuifelt als een schimmige Klaas Vaak / door Den Briel of door Den Helder / voor de vaderlandse zaak...''

De samenstellers bieden opnieuw een breed uitwaaierende collectie – van de allerprilste Jasperina de Jong in een zotte parodie op My fair lady uit 1961 tot en met de chansonnière die Weill en Eisler fel kan laten fonkelen.

Goed is ook de uitgebreide inleiding, waarin de zangeres zelf vertelt hoe dit repertoire tot stand is gekomen en er commentaar op geeft. Van één nummer zegt ze dat ze er totaal geen herinneringen meer aan heeft: ,,Ik begrijp nu ook niet meer dat ik deze tekst ooit heb willen zingen, ik denk dat ik destijds gevallen ben voor de melodie.'' Het blijkt een hoofs liefdesliedje van Jelle de Vries te zijn, waarbij Harry Bannink ragfijn piano speelt. En het misstaat niet.

Jasperina de Jong: Portret twee. Brigadoon Vocal BIS 034

    • Henk van Gelder