Internationaal

LONDEN

De laatste handelsdag van het jaar begon vanmorgen overwegend positief voor de Europese aandelenbeurzen. Alleen de beurs van Londen moest een stapje terug.

De Britse banken waren voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de daling van de FTSE-100. De fusiestrijd tussen Abbey National, Bank of Scotland en Lloyds blijft voortduren, en vanmorgen resulteerde dat in een koersdaling voor de drie betrokken partijen.

De Britse index verloor vanmorgen 0,1 procent en noteerde rond het middaguur 6.218 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt werd de lijst van stijgers vanmorgen aangevoerd door SAP, de grootste softwareproducent van Europa. Het bedrijf won vanmorgen ruim 2 procent op 148 euro. Een andere opvallende stijger was DaimlerChrysler, dat een rampzalig beursjaar achter de rug heeft. Het aandeel van de autofabrikant daalde dit jaar van meer dan 74 euro in januari tot 43,29 euro gisteren. Vanmorgen klom het aandeel 3,5 procent naar 44,83 euro.

De DAX index profiteerde met een stijging van 1,4 procent op 6.461 punten.

PARIJS

Computerfabrikant Bull was vanmorgen de gebeten hond onder de Franse beursgenoteerde bedrijven. Volgens een bericht in de Wall Street Journal heeft het bedrijf fouten gemaakt in zijn boekhouding, waardoor de financiële positie van Bull op papier een stuk rooskleuriger zou zijn dan in werkelijkheid. Het aandeel daalde vanmorgen meer dan 6 procent.

De CAC-40 klom 0,8 procent naar 5.969 punten.

TOKIO

Het gerucht dat NTT Docomo nieuwe aandelen uit wil geven, heeft het mobiele-telefoniebedrijf de afgelopen week al een achtste van zijn beurswaarde gekost. Vandaag daalde NTT Docomo weer met 2 procent.

NTT Docomo was niet de enige verliezer onder de Japanse beursfondsen. De index leverde vandaag 1,2 procent in op 13.786 punten.

NEW YORK

Op de aandelenmarkt in de Verenigde Staten profiteerden fondsen uit de traditionele economie voor de vijfde achtereenvolgende dag van de renteverlaging die in de eerste maand van het volgende jaar wordt verwacht. Rentegevoelige aandelen, zakenbank JP Morgan voorop, trokken de Dow Jones index omhoog, en werden daarbij geholpen door defensieve fondsen als de farmaceutische aandelen. De Dow Jones klom 0,6 procent naar 10.869 punten. Ook de techologiefondsen boekten winst. De index van schermenbeurs Nasdaq steeg 0,7 procent naar 2.558 punten.