Geweld bij verkiezingen in Ghana

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Ghana werd gisteren gekenmerkt door talrijke incidenten. De opkomst was lager dan bij de eerste ronde eerder deze maand, wat negatief kan uitvallen voor de oppositiekandidaat John Kufour.

In de eerste ronde haalde vice-president John Ata Mills, de favoriet van het huidige staatshoofd Jerry Rawlings, ruim 44 procent van de stemmen, tegen 48 procent voor Kufour.

Op verscheidene plaatsen in het land vonden gewelddadigheden plaats. In de hoofdstad Accra vielen aanhangers van Ata Mills Kufour sympathisanten aan om hen te weerhouden te gaan stemmen. Kufour heeft veel aanhang in de steden. Ze vernietigden bij een stemlokaal de stembus en het stemregister. Op een andere plek werd een parlementslid van Kufours Nieuwe Patriottische Partij (NPP) met een mes neergestoken. Gewapende mannen in uniform begonnen te schieten, waarbij een NPP-aanhanger zijn arm verloor.

In de centrale Ashanti-regio, bolwerk van Kufour, vond eveneens intimidatie van kiezers plaats door geüniformeerde mannen. In de noordelijke stad Tamalé maakten zowel NPP-militanten als aanhangers van Mills Nationale Democratische Congres (NDC) zich schuldig aan intimidatie van kiezers. In de oostelijke Volta-regio, waar de NDC sterk is, bleef het rustig maar NPP-functionarissen klaagden dat hun de toegang werd ontzegd tot stemlokalen.

De eerste verkiezingsronde op 7 december verliep goeddeels zonder incidenten. Wie verantwoordelijk is voor de intimidatie gisteren en of het om een systematische campagne gaat, blijft vooralsnog duister. De partijen geven elkaar de schuld.

Met een lage opkomst verminderen de kansen voor Kufour. Hij won de meeste stemmen in de eerste ronde en de vijf kandidaten die toen tezamen zes procent haalden, hebben allen hun steun voor Kufour uitgesproken. In Afrika lopen rond de feestdagen de steden leeg en trekken de stadsbewoners naar hun geboortegrond op het platteland. Ze kunnen alleen stemmen waar ze zich hebben laten registeren, en dat is waar zij werken, in de stad. Omdat Mills zijn meeste aanhang heeft op het platteland, hoopt hij zijn achterstand op Kufour in te kunnen lopen.

Met een overwinning van Mills van de NDC zou een voor Afrika unieke situatie ontstaan. In het parlement won de NPP van Kufour op 7 december de meeste zetels. Cohabitation, zoals in Frankrijk, is nog nooit eerder voorgekomen op het continent. Wanneer Kufour wint, markeert dit eveneens een mijlpaal: Ghana heeft sinds zijn onafhankelijkheid in 1957 nog nooit door middel van verkiezingen een machtswisseling meegemaakt.