Franse kinderen willen naar Zweinstein

DOOR DE BOEKEN van Harry Potter hoopt de Franse regering dat de kostscholen in dat land, les internats, weer populair worden. In Frankrijk hebben die staatsinternaten een slechte naam. ,,Kinderen die Potter lezen weten dat een kostschool ook een plaats van vriendschap en solidariteit kan zijn,''zei een woordvoerder van de Franse regering zondag in de Engelse krant The Sunday Times. Harry beleeft veel avonturen op zijn kostschool, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus en vindt er zijn vrienden. Een alleenstaande moeder in Parijs, Juliette Bellet, is zelf op een Frans internaat geweest en vond het een hel: ,,Maar mijn 15-jarige dochter leest nu Potter en vraagt nu steeds of ze ook naar een internaat kan. Nu denk ik erover,'' zegt in de Sunday Times. In Frankrijk is onlangs ook HP4 uitgekomen, Harry Potter et la Coupe de Feu in een oplage van 450.000 boeken, en ook in Frankrijk gingen 's avonds de winkels open voor Potterfans.