Duitsland: BSE van Nederlands product

De Nederlandse fabrikanten van diervoeder hebben `diep geschokt' geprotesteerd tegen beschuldigingen uit Duitsland dat enkele van de 7 BSE-gevallen daar veroorzaakt kunnen zijn door Nederlands kalvervoer.

Ze hebben dat per brief meegedeeld aan de minister van Landbouw in de deelstaat Nedersaksen, waar gisteren het zevende geval van gekkekoeienziekte is vastgesteld. Volgens de Duitse minister van Landbouw Funke moet de oorzaak worden gezocht in het niet voldoende verhitten van het ,,melkvervangende'' voer voor kalveren. Nederland is een belangrijk exportland voor dergelijke producten. De Friese fabrikant Sloten BV levert het bijvoorbeeld onder de merknaam `Sprayfo' en heeft in de noordelijke helft van Duitsland een marktaandeel van 50 procent. Directeur G. Siebenga wijst alle beschuldigingen van de hand: ,,Met onze producten is niks mis. Duitsland heeft een probleem en probeert het op ons af te schuiven.'' Het aan Duitse boeren geleverde product bevatte tot 1 december van dit jaar 15 procent dierlijke vetten. Siebenga: ,,Dat zijn dezelfde vetten die ook in margarine of chocoladeboter zitten. Geschikt voor menselijke consumptie en zeker niet afkomstig van destructiebedrijven of uit slachtafval.'' Vanaf deze maand mogen de producten volgens de Duitse wetgeving geen dierlijk vet meer bevatten.

De verenigde fabrikanten spreken in hun brief van ,,zeer negatieve verdachtmakingen'' waarvoor elke grond ontbreekt. ,,Het mag toch niet zo zijn dat het in de Europese gemeenschap gewoonte wordt om binnenlandse problemen op onschuldigen in het buitenland af te wentelen'', aldus het schrijven.

De Algemene Inspectie Dienst (AID) die voor het ministerie van Landbouw in Den Haag de BSE-gevallen onderzoekt spreekt van ,,een academische veronderstelling''. Na het BSE-geval in Eibergen heeft de dienst Sloten BV bezocht en daar niets verdachts aangetroffen. ,,Het is vrij zeker dat de besmetting niet op deze manier is gegaan'', aldus een woordvoerder van Landbouw. De viroloog professor A. Osterhaus, BSE-deskundige in het steering committee van de Europese Unie, vindt de Duitse beschuldiging ,,te kort door de bocht''. Osterhaus: ,,De oorzaak achterhalen is als een detectivestory, maar je komt altijd bij veevoer uit. Duitsland zal eerst zeer gedegen onderzoek moeten doen.''

Albert Heijn vindt het besluit om op vrijdagavond voor kerst alle Duitse rundvleesproducten uit de schappen te halen een onnodige actie. Dat zegt S. Hertzberger, hoofd kwaliteit en informatie van Albert Heijn, vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

DOSSIER: www.nrc.nl