Celstraffen voor vier relschoppers

De politierechter in Den Bosch heeft vanochtend opnieuw vier mensen veroordeeld wegens hun hun aandeel in de rellen van twee weken geleden. Drie mannen en een vrouw kregen gevangenisstraffen van maximaal twee maanden.

Een 19-jarige man uit Schijndel kreeg twee maanden, waarvan één voorwaardelijk, voor het gooien van stenen naar de politie. Een 21-jarige Bosschenaar moet twee maanden de cel in, waarvan één voorwaardelijk, voor ,,het instandhouden van een brand en het blokkeren van een straat''. Een 20-jarige vrouw werd veroordeeld tot zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het gooien van stenen. En een 31-jarige stenengooier kreeg drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk.

Op 16, 17 en 18 december deden zich in Den Bosch ernstige ongeregeldheden voor, nadat de politie de 31-jarige voetbalsupporter Pierre Bouleij had doodgeschoten.

De Bossche politie houdt er rekening mee dat de rellen van twee weken geleden in de Graafsewijk een vervolg krijgen in de nacht van oud en nieuw. Ze zegt ,,behoorlijk wat extra mankracht'' te zullen inzetten. De politie heeft tv-zenders, kranten en fotojournalisten gevraagd beeldmateriaal af te staan van de rellen om meer relschoppers op te sporen. Diverse media, waaronder TROS, EO en Omroep Brabant, hebben het verzoek afgewezen. Een politiewoordvoerder zegt dat ,,dat was te verwachten''. ,,We geven het door aan justitie en die moet maar verder kijken.'' Justitie eiste en kreeg eerder al beeldmateriaal van SBS6.

De raadkamer van de Bossche rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van vijf vrienden van Bouleij met dertig dagen verlengd. Een zesde vriend van de doodgeschoten Bosschenaar is sinds eind vorige week op vrije voeten. De zes werden kort na het dodelijke schietincident aangehouden, nadat ze bij de woning van Bouleij op de vuist gingen met agenten.