Afgesloten

Mijn fiets werd gisteren om 14.30 uur in Haarlem gejat. Hij stond niet op slot. "Voortaan afsluiten, mijnheer!" spreekt de diender bij wie ik aangifte doe.

Vanochtend kreeg mijn huis bezoek van een insluiper. Die neemt een mapje met bibliotheek-, OV-jaar- en betaalkaarten mee.

Bij aangifte tref ik dezelfde agent. Hij glundert, heeft goed nieuws voor me. Mijn fiets is gevonden! Gisteren om 11.30 uur, te Zandvoort.

Niet erg getuigend van wakkere speurzin, oordeel ik vernietigend. Hij kucht, gaat over tot de orde van de dag. "Een insluiper? Natuurlijk had u de woning afgesloten?" "Nee", moet ik bekennen. Nu is zijn oordeel vernietigend. De bibliotheek stuurt nog een rekening: acht boeken waaronder de bibliografie van Keith Richards. Voor het daderprofiel?

    • Cor van der Wijk