Weinig handel tekent laatste week van 2000

De laatste week van 2000 kenmerkt zich door lage omzetten en licht stijgende koersen. De meeste professionele beleggers hebben hun boeken inmiddels gesloten en maken de balans van het afgelopen jaar op.

Volgens handelaren is de aandelenhandel zo dun dat de beleggers die nog in de markt zijn met één order de koers van een aandeel stevig in beweging kunnen zetten. Rond het middaguur waren op de hele beurs ongeveer 12 miljoen aandelen van eigenaar gewisseld. Ter vergelijking: op een normale dag worden zo'n 75 miljoen stukken verhandeld.

Het jaar 2000 lijkt het eerste jaar te worden sinds 1991 waarin de AEX-index op een lagere koers sluit dan waarop het opende. Toch zijn er nog heel wat fondsen die wel een goed jaar achter de rug hebben, waaronder Van der Moolen, Nutreco, Buhrmann, Numico en ING, krijgen dezer dagen nog een extra duwtje in de rug. Portefeillebeheerders willen over het algemeen nog graag wat extra winnaars inkopen, zodat hun portefeuille er aan het eind van het jaar wat beter uitziet. Window dressing heet dat, en de verliezers van het jaar, voornamelijk telecomaandelen, lijden eronder. Handelaren zeggen overigens dat het dit jaar nogal meevalt met het aantal partijen dat op de valreep de portefeuille nog aanpast. ,,Als je het nu nog moet verdienen ben je wel erg laat,'' aldus een van hen.

Vanmorgen gaven de telecomaandelen een verdeeld beeld te zien. KPN, wellicht de meest in het oog lopende daler van het afgelopen jaar, klom vanmorgen een stukje. Gisteren nog daalde de koers van het telecombedrijf een aantal uren onder de 12 euro, voordat het de dag uiteindelijk op een eurostuiver daarboven sloot. Vanmorgen steeg het aandeel 3 procent naar 12,40 euro. Versatel, dat sinds 1 januari pakweg driekwart van zijn beurswaarde verloor, steeg 2,9 procent naar 8,95 euro. KPNQwest, dat volgend jaar waarschijnlijk in de AEX-index wordt opgenomen, moest anderhalf procent achteruit op 20,20 euro.

Onder de hoofdfondsen trokken met name de financiële waarden in positieve zin de aandacht. ABN Amro won anderhalf procent en schommelt nu weer rond de koers waarop zij het jaar begon, iets boven de 24 euro. ING, een van de grote winnaars van het jaar, dikte vanmorgen 0,2 procent aan op 84,73 euro. Alleen Fortis leverde eentiende van een procent in. Verzekeraar Aegon, die in de buitenlandse pers wordt genoemd als kandidaat voor de overname van zijn kwakkelende Britse branchegenoot Equitable, klom 0,7 procent naar 44,79 euro. Aegon wil overigens niet ingaan op de geruchten.

Oliemaatschappij Koninklijke Olie gaf de forse koerswinst van gisteren een bescheiden vervolg. Ondanks een lichte daling van de olieprijs, en trammelant met de Australische overnamekandidaat Woodside steeg het aandeel 0,4 procent naar 66,07 euro. Woodside lijkt niet erg gecharmeerd van Shells overnamepogingen.